Hlavní obsah

Luhačovice nesouhlasí se stavbou vedení vysokého napětí ze Slušovic do Slavičína

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Luhačovice nesouhlasí s plánovanou výstavbou vedení velmi vysokého napětí 110 kV ze Slušovic do Slavičína na Zlínsku. Projekt je plánovaný od 90. let, narazil však na odpor obcí a iniciativ.

Článek

Důvodem výstavby je zabezpečení bezproblémového zásobování elektrickou energií oblasti u Slavičína. Podle kritiků by projekt výrazně ovlivnil vzhled krajiny. K obcím, které nesouhlasí s navrženou podobou nadzemního vedení a požadují přepracování trasy s ohledem na ochranu krajiny, se připojily i Luhačovice. Již dříve na to upozornil Český rozhlas Zlín.

Podle starosty Luhačovic Mariana Ležáka (nez.) by nové elektrické vedení mohlo mít dopad především na cestovní ruch spojený s lázeňstvím i na kvalitu bydlení pro občany Řetechova. „Nepopíráme potřebu elektrické energie, ale je nutné najít řešení, které je ohleduplné k místnímu prostředí a respektuje dědictví ceněného krajinného rázu, jenž je po generace předáváno. Je potřeba ctít pravidla, která fungují i v jiných zemích, například v Německu nebo v Norsku, a netlačit své levné provedení bez ohledu na to, že dojde tímto zásahem k poničení lázeňské krajiny, která je ohodnocena vysokým stupněm rekreačního potenciálu nad úrovní celé ČR,“ uvedl Ležák.

Společnost EG.D chce postavit stožáry vysokého napětí mezi Slušovicemi a Slavičínem, jde o úsek dlouhý 29 a půl kilometru. Trasa protíná Vizovické vrchy, Chráněnou krajinnou oblast Bílé Karpaty nebo Luhačovické Zálesí, také poutní místo Provodov – Malenisko. Podle společnosti je hlavním důvodem projektu bezpečnost a zajištění distribuce elektřiny. Pro výstavbu vedení vysokého napětí je podle rozhlasu i Energetická agentura Zlínského kraje. Energetici již trasu dříve mírně přepracovali. Vedení elektřiny pod zemí, jak vyžadovali kritici, podle energetiků není v otevřené krajině technicky možné také kvůli členitosti území, musely by také vzniknout přechodové objekty. Kabelové vedení se podle energetiků využívá v kratších délkách v městských aglomeracích.

Společnost již odevzdala vypracovanou dokumentaci potřebnou k vyhodnocení vlivů projektu na životní prostředí. Zlínský kraj si nechává zpracovat oponentní posudek.

Reklama

Doporučované