Hlavní obsah

Muzeum Kroměřížska ukáže možnosti využití starých potravin i terče ostrostřelců

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum Kroměřížska představí letos prostřednictvím plánovaných výstav možnosti využití starých potravin nebo terče ostrostřelců.

Článek

Zájemci uvidí také tvorbu bratří Růžičkových či práce kroměřížské rodačky Otilie Šuterové Demelové. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí muzea Martina Malá.

Procházku malbou, sochařstvím a hudbou nabídne výstava 3R. Představí se na ní tři bratři, malíř Aleš Růžička, sochař Štěpán Růžička a hudebník Mikoláš Růžička. „Aleš nás nechá svými obrazy nahlédnout do přírodních zátiší i svého osobního života, ve Štěpánových objektech se snoubí vůně kůže a dřeva a Mikoláš vyzve návštěvníky prostřednictvím hudební instalace užít si výstavu i poslechem,“ uvedl kurátor Martin Štípala. Vernisáž bude 13. května.

Největší letošní výstavou v muzeu bude od 9. června interaktivní projekt Zachraň jídlo! Ukáže, jak lze využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. „Návštěvníci se dozvědí, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Budou moci do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti,“ uvedla kurátorka výstavy Martina Václaviková. Výstavu připravila galerie Atrium na Žižkově ve spolupráci s organizací Zachraň jídlo.

V říjnu a listopadu vystaví muzeum práce žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy Kroměříž. Název výstavy Naše ZUŠka, dáma stočtyřicetiletá napovídá, že škola slaví výročí. Tvorbu Šuterové Demelové nabídne výstava Návraty od konce listopadu do konce února 2023. „Přes základ, kresbu, autorka vždy silně inklinovala k trojrozměrnému sochařskému projevu, především figurativnímu, vyhovuje jí také reliéf. Po řadu let vytvářela v poštorenském keramickém materiálu plastiky a reliéfy pro architekturu. Byla to témata do škol, sportovních, zdravotních, obřadních prostor i do kostelů,“ uvedla ředitelka muzea Martina Miláčková.

Výstava Terče kroměřížských ostrostřelců poprvé představí jako celek soubor téměř 70 dřevěných malovaných terčů, které jsou součástí sbírkového fondu muzea. „Motivy na terčích nás přenesou až do druhé poloviny 17. století a nejmladší z nich je datovaný 1932. Vyznačují se precizností provedení a pestrostí námětů. Mezi nimi převažují pastýřské, mytologické nebo žánrové výjevy, ale jsou zde zobrazeny i dobové kroměřížské reálie nebo veduty města,“ uvedla kurátorka výstavy Markéta Mercová. Vernisáž se uskuteční 15. prosince.

Už na konci ledna muzeum otevřelo přírodovědně-archeologickou výstavu Náhrdelník času aneb Příroda rukou člověka měněná. Přibližuje měnící se vztah člověka a přírody od doby kamenné až po raný středověk. Otevřena bude do 15. května. Do 24. dubna si zájemci budou moci v muzeu prohlédnout i díla výtvarníka Vladimíra Kudlíka.

Reklama

Doporučované