Hlavní obsah

Příchod věrozvěstů na Velkou Moravu připomene cyklopouť ze Soluně do Velehradu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Příchod slovanských věrozvěstů Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu před 1160 lety připomene letos cyklopouť z řecké Soluně do Velehradu na Uherskohradišťsku.

Článek

V neděli 18. června by na ni mělo vyrazit 40 moravských poutníků. Svoje 1800 kilometrů dlouhé putování ukončí na Dnech lidí dobré vůle ve Velehradě v úterý 4. července, tedy den před národní poutí. ČTK to dnes sdělil Martin Pášma z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Skupina poutníků na kolech každoročně putuje po významných poutních místech. „Takto jsme na kolech ujeli už přes 17.000 kilometrů a navštívili 18 zemí Evropy. Jelikož většina z nás bydlí v blízkosti Velehradu a stejně jako papež Jan Pavel II. považujeme Velehrad za duchovní centrum Evropy, start nebo cíl našich putování máme vždy právě zde,“ uvedl kněz Jan Turko, jeden z organizátorů cyklopouti.

Zahájení pouti se uskuteční v pátek 16. června od 10:00 ve Velehradě, a to mší svatou v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje. Následně odjede autobus s poutníky do Soluně. Odtamtud již budou pokračovat sami na kolech, chybět při pouti nebude doprovodné vozidlo.

Cestou poutníci navštíví i další významné lokality spojené s cyrilometodějskou kulturní tradicí, jako jsou Ochrid a Skopje v Makedonii, Bělehrad a Novi Sad v Srbsku, Pécs a Zalavár v Maďarsku nebo Nitra a Kopčany na Slovensku. „Podobná cyklopouť se uskutečnila již před deseti lety,“ doplnil Pášma.

Bratři Konstantin a Metoděj přišli na Velkou Moravu v roce 863. Později byli oba křesťanští misionáři pocházející ze Soluně svatořečení, Konstantin však už pod mnišským jménem Cyril, které na sklonku svého života přijal. Na Velké Moravě prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk, Konstantin pro něj navíc vytvořil i písmo pojmenované hlaholice.

Reklama

Doporučované