Hlavní obsah

Svatá Hora si připomene 291. výročí korunovace sošky Panny Marie

Foto: Shutterstock.com

Svatá Hora (ilustrační foto).

Reklama

Slavnostní mše, průvod či varhanní půlhodinka budou 18. června na programu oslav 291. výročí korunovace sošky Panny Marie Svatohorské na Svaté Hoře v Příbrami.

Článek

Hlavní mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner. O korunovaci se zájemci dozvědí na pěti informačních panelech, které jsou do 20. června umístěny v ulicích města, informovala dnes ČTK mluvčí radnice Eva Švehlová.

V letošním roce se do příprav zapojilo i město, které spolupracuje na doprovodném programu. V sobotu 17. června bude na Svaté Hoře připravena přednáška ředitelky Okresního archivu Příbram Věry Smolové a následovat bude komentovaná prohlídka svatohorského areálu. Na obě akce je třeba se s ohledem na kapacitu předem objednat.

O korunovaci je možné se dozvědět také na informačních panelech v ulicích města. Zájemce zavedou z náměstí T. G. Masaryka přes Václavské náměstí, náměstí Dr. Josefa Theurera, Svatohorské sady až na samotnou Svatou Horu. Trasa od prvního k poslednímu panelu je dlouhá 1,4 kilometru.

Svatohorský areál s barokním klášterním komplexem, ambity a kaplemi patří k nejvýznamnějším mariánským poutním místům v Čechách. V bazilice je oltář s lidovou gotickou soškou Panny Marie Svatohorské, kterou podle legendy v polovině 14. století vytvořil arcibiskup Arnošt z Pardubic. V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý. O 15 let později se areálu ujali jezuité a vytvořili z něj nejvýznamnější poutní místo v Čechách.

Současná podoba národní kulturní památky pochází ze 17. století, kdy z ní právě jezuité vybudovali jeden z nejrozsáhlejších raně barokních objektů v Čechách. Tovaryšstvo Ježíšovo také v roce 1732 prosadilo korunování mariánské sošky, což bylo jednou z nejvýznamnějších výsad udělovaných papežskou komisí. V roce 1861 převzali správu Svaté Hory redemptoristé, kteří tam působili až do roku 1950, kdy je komunistický režim vyhnal. Vrátili se v roce 1990.

Reklama

Doporučované