Hlavní obsah

Radní Zlínského kraje schválili 2 miliony korun středním školám na podporu řemesel

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radní Zlínského kraje schválili dvoumilionový příspěvek středním školám na podporu řemesel. V kraji funguje od roku 2007 stipendijní systém podpory učebních oborů, jejichž absolventů je na trhu práce nedostatek.

Článek

Momentálně program využívá 1 384 žáků krajských i soukromých škol, během tří let můžou získat až téměř 14 000 korun, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí kraje Soňa Ličková. Nejvíce jsou zastoupeni instalatéři, obráběči kovů a truhláři.

„Nyní jsme schválili příspěvek ve výši 2 076 300 korun středním školám na základě jejich žádostí, a to na období září až prosinec 2021 po vyúčtování přeplatků či nedoplatků za pololetí leden až červen 2021,“ uvedla krajská radní Zuzana Fišerová (Piráti). Zastupitelé pro letošní rok schválili na podporu řemesel 4,6 milionu korun, 600 000 korun zůstalo nevyčerpáno.

„Vyplácení příspěvků se váže na to, jak žáci plní své školní povinnosti a jaké mají vzdělávací výsledky. Program podpory řemesel má motivovat ke skutečnému zájmu o zvolený obor a k jeho zdárnému zvládnutí podle nastavených pravidel,“ uvedla Fišerová.

Reálně vyčerpaná částka závisí na celkovém počtu žáků v podporovaných oborech, který se v průběhu roku mění, protože například někteří studium ukončí, také na přístupu žáků. „Pokud jsou žáci poctiví, řádně docházejí do výuky a mají pěkné výsledky s vyznamenáním, můžou si během tříleté doby studia přilepšit o částku 13 a půl tisíc korun, což je k výučnímu listu určitě dobrý bonus,“ uvedla Fišerová.

Stipendium nyní využívá 1 312 žáků v 17 školách zřizovaných krajem a 72 žáků ve čtyřech soukromých školách. Nejvíce žáků se vzdělává v oboru instalatér, a to 265. V oboru obráběč kovů je jich 239 a budoucích truhlářů 213.

Reklama

Doporučované