Hlavní obsah

S návrhem plánovaných změn v MHD v Uherském Hradišti se seznámí veřejnost

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Od začátku roku 2024 by měla MHD fungovat už pouze na území Uherského Hradiště, spoje tedy přestanou zajíždět do sousedních Kunovic a Starého Města, jak je tomu nyní. Počítá se s novými trasami linek i budováním nových zastávek.

Článek

Veřejné projednání chystaných změn se uskuteční 5. dubna od 17:00 v Klubu kultury v Uherském Hradišti. Návrh nové provozní koncepce MHD zpracovala Fakulta dopravní Českého vysokého učení technického v Praze. Její pracovníci seznámí zájemce s návrhem linkového vedení i jízdních řádů. „Nová koncepce je reakcí na podněty občanů z minulých let, kdy bylo opakovaně poukazováno na nevyhovující rozsah provozu MHD i na vývoj plánování příměstské dopravy Zlínským krajem,“ uvedl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Koncem loňského roku mluvčí uvedl, že náklady města na provozování MHD nyní činí zhruba 13 milionů korun za rok. Po zavedení změn se odhadují roční náklady na 18 až 20 milionů korun.

Pro tvorbu návrhu byly podle starosty Stanislava Blahy (ODS) využity koncepční materiály, které v uplynulých letech vznikly a na jejichž vzniku se řada občanů přímo či nepřímo podílela. „Také na tomto plánovaném veřejném projednání očekáváme podněty a připomínky, které budou do finálního návrhu následně zapracovány, aby výsledek co nejvíce odpovídal potřebám občanů Uherského Hradiště,“ uvedl Blaha. Pokud se lidé veřejného projednání nemohou zúčastnit a rádi by své připomínky uplatnili, lze je napsat na e-mailovou adresu mhd@mesto-uh.cz.

Na provozovatele autobusové MHD v Uherském Hradišti vypíše město veřejnou soutěž. „Současný provoz MHD pokrývá platná smlouva s ČSAD Uherské Hradiště, kterou již nebude možné s ohledem na evropskou legislativu dále prodloužit,“ uvedl Pášma. Smlouva o zajištění MHD mezi městem a dopravcem platí do konce roku 2023. Cestujícím je nyní k dispozici osm linek MHD. Na některých z nich autobusy zajíždějí do Kunovic a Starého Města, po chystané změně by tyto spoje alespoň částečně měla nahradit veřejná linková autobusová doprava.

Reklama

Související témata:
Veřejné projednání

Doporučované