Hlavní obsah

Správa železnic chce lépe zabezpečit problémový přejezd v Holešově-Dobroticích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Miča, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Správa železnic usiluje o lepší zabezpečení problémového přejezdu v Dobroticích, místní části Holešova na Kroměřížsku. Za posledních deset let se na něm staly čtyři nehody, dvě z nich loni.

Článek

Dosud je přejezd zabezpečený pouze výstražnými kříži, v příštím roce by mělo přibýt světelné zařízení se závorami, řekl ČTK mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Na přejezdu se kříží regionální trať spojující Kojetín na Přerovsku a Valašské Meziříčí na Vsetínsku s účelovou komunikací, která směřuje do areálu cihelny. „Vzhledem k nehodám na přejezdu jsme loni iniciovali zvýšení úrovně jeho zabezpečení. V plánu je vybudování přejezdového zabezpečovacího zařízení se závorami,“ uvedl Gavenda.

Správa železnic přebudování přejezdu zařadila do plánu investic. „Letos se bude zpracovávat projektová dokumentace s patřičným projednáním a v příštím roce se předpokládá realizace stavby,“ uvedl mluvčí.

Letos by se před přejezdem měly objevit dopravní značky Stůj, dej přednost v jízdě. Jejich osazení Správa železnic projednává s dotčenými orgány. „V návaznosti na tyto kroky se předpokládá rozšíření silničního dopravního značení během první poloviny letošního roku. Současně byly na uvedeném přejezdu zvýrazněny výstražné kříže reflexním žlutým podkladem a projednává se trvalé snížení traťové rychlosti přes přejezd,“ doplnil Gavenda.

Loni v červnu se na přejezdu srazil projíždějící osobní vlak s nákladním autem. Devět lidí, kteří při nehodě utrpěli zranění, převezly sanitky do nemocnic. Jejich zranění byla většinou lehká. Řidiče kamionu policie později obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozí mu až pětileté vězení. Majetková škoda na vlakové soupravě byla podle policie vyčíslena na 3,8 milionu korun a na železnici 250 000 korun.

Nehoda se na přejezdu v Dobroticích stala také loni v dubnu, po srážce s vlakem se při ní lehce zranil řidič osobního auta. V roce 2021 se střet osobního vlaku s nákladním autem na tomtéž přejezdu obešel bez zranění. O šest let dříve si tam srážka osobního vlaku s nákladním autem vyžádala zranění tří cestujících.

Reklama

Doporučované