Hlavní obsah

Valašskomeziříčská nemocnice opět otevřela ambulanci pro léčbu bolesti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí po téměř dvouleté koronavirové pauze opět otevřela ambulanci pro léčbu akutní a chronické bolesti. Zájem pacientů o infuzní terapii je mimořádný.

Článek

Hned v první den po znovuotevření bylo pracoviště naplno vytížené. „Mezi problémy, které pacienty trápí a se kterými se na personál obrací, jsou bolesti zad, bolesti uší, nebo cévní problémy,“ uvedla všeobecná sestra ambulance Iva Jajtnerová. V léčbě se nejčastěji jedná o cyklus deseti infuzí, každý cyklus trvá přibližně hodinu a půl. „Během jednoho dne jsme schopni nyní odbavit prozatím 16 osob a to proto, že po poledni ještě na pracovišti provádíme PCR odběry. Při plném provozu v rámci provozní doby jsme schopni odbavit denně až 27 pacientů,“ uvedla sestra Renata Hoffmanová.

V ambulanci je sedm lůžek a dvě zdravotní křesla. „Málokdy se stává, že by lůžko či křeslo nebylo obsazeno, pacienti chodí včas, pravidelně a terapii nevynechávají. Zájem je obrovský,“ uvedla Jajtnerová. Součástí léčebné terapie je i zpětná vazba pacientů. „Pacientů se cíleně ptáme, zda jim terapie zabírá. Je to ale individuální. Někomu terapie zabere ihned, někomu po třech sériích, někomu později, ale téměř všichni následně cítí úlevu a ústup bolesti. Pokud nikoliv, přidáváme silnější lék na bolesti. Vše pod dohledem lékaře, který má ambulantní dokumentaci pacientů načtenou,“ uvedla Hoffmanová. Mezi pacienty jsou jak mladí lidé, kteří mají často akutní problémy, tak lidé v důchodovém věku s chronickými potížemi.

V době, kdy byla ambulance uzavřená, byla velká poptávka pacientů po infuzích, o akutní případy se staral interní příjem. „Nyní, když se ambulance rozjela téměř naplno, evidujeme markantní zájem. Lidé volají téměř neustále, chodí se ptát osobně na podmínky léčby. Praktičtí i odborní lékaři jsou informováni o všem potřebném tak, aby pacientům předali veškeré důležité informace,“ uvedla Jajtnerová. „Samozřejmě i zde platí přímá úměra. Čím více objednaných pacientů, tím se prodlužuje doba, než přijde pacient na řadu. V současné době je čekací doba přibližně 14 dní a při plném provozu se může prodloužit,“ uvedla Hoffmanová. Podle ní se objednávají pacienti z celého Vsetínska. Pacient, který se chce léčit v ambulanci, musí mít doporučení od praktického nebo odborného lékaře či neurologa.

Reklama

Doporučované