Hlavní obsah

Zlín zrekonstruoval za 40 milionů korun školní jídelnu v Hradské ulici

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Zlín otevřelo zrekonstruovanou školní jídelnu v Hradské ulici. Jde o největší jídelnu ve městě, stravují se v ní dvě základní a jedna střední škola. Po rekonstrukci objektu se také zvýšila kapacita.

Článek

Jídelna nyní dokáže odbavit až 1500 strávníků, předtím zvládly kuchařky uvařit asi tisícovku jídel denně. Nyní bude dokonce možné vařit dvě různá menu, zvažuje se také možnost vaření dietních jídel. „Počet dětí, které potřebují uzpůsobit stravu, narůstá. Zejména přibývá dětí s alergií na lepek,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Francová (STAN).

První část objektu prošla rekonstrukcí v roce 2019, kdy se modernizovala technologie výměníkové stanice v suterénu. Předloni na to měla navázat rekonstrukce jídelny a kuchyně, kvůli pandemii koronaviru se však příprava o rok posunula. Loni se dělala přístavba objektu a plášť budovy, letos v létě práce pokračovaly úpravou vnitřních prostor. Rekonstrukce si vyžádala téměř 40 milionů korun.

Jídelna je samostatným objektem a děti do ní přicházejí zvenčí. Díky přístavbě se rozšířily šatny pro školáky, podle Francové se také dbalo na zajištění bezpečnosti, vstup je jen na čip. Cílem obnovy bylo také urychlit odbavení, v jídelně bývaly dlouhé fronty. Nově jsou dvě výdejní místa, nápojové automaty, přibyl také pojízdný pás do myčky, na který děti odkládají použité nádobí. Modernizovala se také kuchyň včetně vybavení, sklady a zázemí pro kuchařky, snížila se hlučnost.

Město nyní opravuje také jídelnu v základní škole v Kvítkové ulici, práce by měly být hotové za měsíc. Příští rok je v plánu obnova jídelny v základní škole na Podhoří. Město zřizuje 13 základních škol.

Reklama

Doporučované