Hlavní obsah

Zlínská zoo by měla na konci září dokončit stavbu chovného zařízení pro slony

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Zlínská zoologická zahrada by měla na konci září dokončit stavbu chovného zařízení pro slony s vnitřním ustájením a dalším výběhem. Bude patřit mezi tři největší zařízení svého druhu v rámci světových zoo.

Článek

Zlínská zoo chová slony africké, kteří patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají ovladatelnější slony indické. V Česku chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Zlínská zoo chová tři slonice od roku 2003, zpočátku se jejich rozmnožování neplánovalo, ošetřovatelé později začali připravovat samice na inseminaci. První mládě slona afrického v Česku se ve zlínské zoo narodilo loni v červnu.

Tři slonice by se spolu s mládětem měly ze současné expozice přestěhovat v říjnu. Na jaře by pak do zoo měl přibýt sloní samec.

Slonice se slůnětem si budou postupně zvykat na průchod ze současného výběhu do nového. Chovné zařízení se v rámci projektu Karibuni začalo stavět loni v létě, jeho plocha je 3600 metrů čtverečních, je to více než současný pavilon s výběhem dohromady. Jde o jednoduchou stavbu se sedlovou střechou o délce 71 metrů a šířce 46 metrů. Hlavní část haly bude tvořit společná stáj pro stádo a jednotlivé stáje a boxy. Nebudou chybět prostory pro návštěvníky, zázemí chovatelů a technické a skladovací prostory. Náklady na výstavbu byly přes 100 milionů korun.

Sloního samce by zahrada měla získat na jaře. „Samec je už vybraný, má čerstvě narozeného potomka, dobře se chová ke slonicím. Tím bychom ukončili pokusy umělého oplodnění,“ uvedl ředitel zahrady Roman Horský.

Vedení zahrady připravuje také další etapu projektu Karibuni, ve které by ke sloninci a výběhům slonů měly přibýt expozice velkých afrických savců, žiraf, buvolů, nosorožců a lvů. Počítá se také s dvěma africkými kempy s ubytovací kapacitou 180 míst a restaurací. Projektová dokumentace by podle Horského mohla být hotová na jaře, poté se bude jednat se zřizovatelem, kterým je město, případně i s krajem o realizaci. Náklady se odhadují až na 300 milionů korun.

Do původního pavilonu slonů přestěhují chovatelé na zimu tapíry. Vzniká studie o dalším využití objektu, mohli by v něm být šimpanzi bonobo. „Začali jsme komunikovat s koordinátorem chovu. Ve světě je jen 19 zahrad, které je chovají, 12 v Evropě a sedm v USA,“ uvedl ředitel.

Reklama

Doporučované