Hlavní obsah

Prymula se omluvil. Registrace v restauracích nebude

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

aktualizováno •

Povinná registrace hostů v hospodách a restauracích zřejmě není tak horká, jak se ještě ve čtvrtek přes den zdálo. Ministr označil diskuse o ní jako „bouři ve sklenici vody“.

Článek

Plánujeme povinnou registraci hostů v restauracích, prohlásil při čtvrtečních sněmovních interpelacích ministr zdravotnictví Roman Prymula. Ještě ve čtvrtek večer ale svá slova korigoval a na svůj Twitter napsal, že je zavedení tohoto opatření spíš nepravděpodobné.

„Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena, je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi 10–15 %. Je to jen bouře ve sklenici vody,“ napsal ministr.

Tuto „bouři ve sklenici vody“ odstartoval Prymulův výrok: „Plánujeme, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší.“

Reagoval tak na dotaz pirátského poslance Ondřeje Profanta, kterého zajímalo zlepšení systému takzvané chytré karantény.

Proti ministrovu nápadu se v předvolební televizní debatě na ČT ohradil i premiér Andrej Babiš.. „Pan Prymula mluvil o tom, že je to v Německu nebo Velké Británii, u nás by to ale byl nesmysl. Lidé se v restauracích zapisovat nebudou,“ uvedl Babiš.

Za svůj výrok se nakonec ministr Prymula omluvil. „Omlouvám se, že jsem se nepřesně vyjádřil. Povinná registrace v restauracích je jen jedno ze zvažovaných opatření, pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat. Navíc, pokud bude dostatečný počet občanů používat Eroušku, tak je to úplně mimo hru,“ napsal na twitteru.

Česko by nebylo v Evropě s registrací hostů žádnou výjimkou.

Registraci dobře znají od počátku uvolňování po první koronavirové vlně návštěvníci restaurací či kaváren v Německu. Nejdříve to provozovatelé těchto zařízení měli doporučeno, od června se to stalo povinností s tím, že údaje mohou být zlikvidovány nejdříve po čtyřech týdnech.

Nešvarem v Německu se stalo vyplňování falešných údajů, kdy místo skutečných jmen lidé zanechávají adresy na kačera Donalda nebo Batmana. Tento týden se ale spolková vláda společně s jednotlivými spolkovými zeměmi dohodla na tom, že za smyšlené kontakty bude pokuta nejméně 50 eur (1360 Kč). Výjimku má Sasko-Anhaltsko, které už formuláře zrušilo. Nejvyšší postih naopak hrozí ve Šlesvicku-Holštýnsku, kde může dosáhnout až tisícovky eur (27 000 Kč).

Prymula také uvedl, že se chystá masivnější kampaň ve prospěch rozšíření mobilní aplikace eRouška, kterou zatím používá zhruba 560 000 lidí. Dosavadní kampaň je podle ministra nedostatečná. Aplikace má pomoci při sledování možných kontaktů s osobami nakaženými koronavirem.

Poslanec dosavadní vládní kroky v boji proti koronaviru označil za nepřesvědčivé. Podle Profanta má na tom podíl to, že vláda nezveřejňuje dostatek informací a její rozhodnutí jsou nepředvídatelná, což vede k problémům ekonomiky.

Reklama

Doporučované