Hlavní obsah

Řeky jsou vyprahlé suchem. Vodáci nevědomky ubližují vzácným rybám

Foto: Rybářský rozcestník

Jedna z vodáckých obětí, mihule potoční, je kriticky ohrožená.

Reklama

V řekách je kvůli suchu minimum vody, současně ovšem na atraktivních tocích přibývá vodáků. Na některých místech dřou lodě o dno, případně plavidla přes mělčiny přetahují. Tím ale nevědomky ubližují rybám i rostlinám.

Článek

Na severu Čech mají vodáci výrazný zájem především o splouvání Ploučnice či Jizery. „Když je ale nízký stav vody, dřou na některých místech lodě o dno, případně je přes mělčiny vodáci přetahují. Tím nevědomky ubližují rybám, jejich plůdku, mihulím, vodnímu hmyzu i rostlinám,“ upozorňuje Irena Waldhauserová, odborná pracovnice ochrany přírody libereckého krajského úřadu.

Často podle ní dochází k poškození stanoviště vzácných a ze zákona chráněných druhů, jakými jsou vranka obecná, střevle potoční, lipan podhorní či mihule potoční, která je kriticky ohrožená. „Ploučnice je navíc v celém splouvaném úseku chráněná jako evropsky významná lokalita, Jizera jen v některých částech, ale to jí na přírodní zajímavosti rozhodně neubírá,“ dodává Waldhauserová.

Jediným řešením je jezdit na vodu, když je jí v řekách dost. Současně je nutné považovat dno a břehy řeky za tabu, tedy nezastavovat u břehů každou chvíli, nenarážet do nich, nehrabat pádlem do dna, nedrhnout na mělčinách.

„Nechceme vodáky omezovat. Byli bychom však rádi, kdyby vyráželi na řeky jen tehdy, když je vody dostatek. Jednak budou mít z plavby lepší zážitek a také tím neohrozí vodní živočichy,“ říká Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí.

Doporučuje sledovat vodácké weby, které přebírají informace o splavnosti od Českého hydrometeorologického ústavu a správců vodních toků. K nim připojují ikonu semaforu, jehož barva informuje o tom, jak jsou dané úseky sjízdné. „Jezdit na zelenou by mělo být jedním z hlavních pravidel nejen letošního léta,“ uzavírá Löffelmann.

Reklama

Doporučované