Hlavní obsah

Remek už nebude českým velvyslancem v Rusku. Nahradit by ho měl Pivoňka

Remek koncem ledna opustí vedení velvyslanectví v Rusku. Favoritem na nového velvyslance je Pivoňka.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

První československý kosmonaut Vladimír Remek po čtyřech letech opustí vedení české ambasády v Moskvě. Jméno jeho nástupce zatím není veřejně známé.

Článek

Podle týdeníku Respekt by měl osmašedesátiletého Remka vystřídat kariérní diplomat Vítězslav Pivoňka, který je od roku 2014 českým velvyslancem v Ázerbájdžánu. Ministerstvo zahraničí jméno nového velvyslance ale zatím veřejně nepotvrdilo. Resort informace o obměnách na postech ambasadorů obvykle nekomentuje do chvíle, kdy je nástup dotyčného oficiálně potvrzen hostitelskou zemí.

Ministerstvo zahraničí o tom, že Remek skončí v úřadu po uplynutí doby, která je pro působení velvyslanců standardní, informovalo již dříve. Týdeník Respekt v srpnu uvedl, že Remek končí na základě jeho vlastní žádosti. Údajně chce trávit více času s rodinou v Česku.

Obsazení některých velvyslaneckých míst označil při převzetí úřadu za jednu ze svých priorit nový ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). Kromě destinací, kde se o výměně ambasadorů hovoří již delší dobu, jako je třeba Vatikán, chybí šéf zastoupení ve Švýcarsku nebo Rakousku.

Reklama

Doporučované