Hlavní obsah

Rusko zasahuje do záležitostí jiných států, Čína krade Americe duševní vlastnictví a na KLDR si došlápneme, vyplývá z bezpečnostní strategie USA

Trump představil novou bezpečnostní strategii USA. Za hrozbu označil Rusko, Čínu i Severní KoreuVideo: AP

 

Reklama

Rusko zasahuje do vnitropolitických záležitostí zemí po celém světě, spolu s Čínou navíc představuje vojenskou hrozbu pro Spojené státy. Ty se vší silou zaměří na odzbrojení KLDR. Uvádí to nová bezpečnostní strategie USA, kterou na pondělní tiskové konferenci představil americký prezident Donald Trump.

Článek

„S využitím moderních metod podvratné taktiky zasahuje Rusko do domácích politických záležitostí zemí po celém světě,“ uvádí zhruba 70stránkový dokument, který se zevrubně věnuje americké bezpečnosti. Americká strategie jako příklad ruských nekalých praktik zmiňuje zneužívání informací, zasahování do kampaní, vytváření falešných identit na internetu nebo placení uživatelů sociálních sítí, kteří pak na webu vystupují jako provokatéři.

V případě Pekingu pak Trumpova strategie označuje Čínu za jednoho z amerických rivalů, kteří Spojeným státům kradou duševní vlastnictví v hodnotě miliard dolarů (desítek miliard korun). Hrozbu vidí americká strategie také ve vojenské moci Ruska a Číny, konkrétně pak v jejich pokročilých zbraňových systémech.

Dokument nicméně konstatuje, že vývoj protiraketové obrany USA je zaměřen proti Íránu a Severní Koreji a není jeho cílem narušit dlouhodobé strategické vztahy s Ruskem a Čínou. Trump na pondělní tiskové konferenci uvedl, že Spojené státy a jejich partneři v budoucnu podniknou nejtvrdší možné kroky k jadernému odzbrojení Severní Koreje. KLDR podle něj nesmí být nadále pro svět hrozbou.

Trump vyzdvihl, že současná americká strategie vůči Pchjongjangu přispěla na rozdíl od přístupu předchozích prezidentů k přijetí nejpřísnějších sankcí vůči KLDR. Tlak podle něho musí pokračovat. „Nemáme jinou možnost,“ řekl americký prezident.

Národní bezpečnostní strategie je veřejný dokument, který prezidentská administrativa Spojených států pravidelně připravuje pro Kongres a v němž na obecné úrovni shrnuje hlavní bezpečnostní hrozby. Trump, který se prezidentské funkce ujal letos v lednu, zveřejnil svou vůbec první bezpečnostní strategii. Dosud byl aktuální dokument Trumpova demokratického předchůdce Baracka Obamy z roku 2015.

Reklama

Doporučované