Hlavní obsah

Repliky ostatků svatého Jana Nepomuckého vznikly na 3D tiskárně. A vyvolaly otázku, zda měl skutečně vousy

Pro kostel v Čeladné byly vytvořeny repliky ostatků svatého Jana Nepomuckého.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kostel svatého Jana Nepomuckého v Čeladné v Moravskoslezském kraji získal repliky ostatků světce, jemuž je zasvěcený. Stejné jsou už téměř rok k vidění ve Svatojánském muzeu v Nepomuku. Vyrobeny byly technikou 3D tisku podle počítačových modelů.

Článek

S žádostí získat repliku světcových ostatků oslovil Svatojánské muzeum farář z kostela sv. Jana Nepomuckého v Čeladné v Moravskoslezském kraji. Vytvořeny tak byly druhé repliky světcovy lebky, lopatky a mozkové tkáně.

Skutečné ostatky Jana Nepomuckého jsou uloženy v chrámu sv. Víta na Pražském hradě. „Pravou lebku Jana Nepomuckého mi ale památkáři naskenovat nedovolili z důvodu téměř jistého poškození náhrobku,“ říká Kateřina Dobrovolná.

„Musela jsem proto nashromáždit číselné a další údaje z publikací antropologa Emanuela Vlčka, který Janovo tělo ve 2. pol. 20. století zkoumal,“ doplňuje s tím, že z tohoto důvodu se jedná o repliky přibližné.

Emanuel Vlček také například zjistil, že tkáň, která byla považována za světcův jazyk, je ve skutečnosti část mozku.

Na základě údajů z měření Emanuela Vlčka vytvořil Karel Slobodník na počítači model lebky. To byla podle jeho slov ta náročnější část práce. Při samotném 3D tisku pracoval obvyklou metodou. Materiál použitý pro výrobu lebky je polymer na bázi kukuřičného škrobu.

„V souvislosti se zhotovením replik ostatků vznikla myšlenka rekonstruovat podobu sv. Jana Nepomuckého,“ přibližuje Kateřina Dobrovolná nový projekt, na němž muzeum spolupracuje s Mikroregionem Nepomucko a Centrem kulturní antropologie Moravského zemského muzea v Brně.

Reklama

Doporučované