Hlavní obsah

Reportáž: Jak moravská metropole přežila nájezd tisíců aut i motorek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Na Velkou cenu do Brna dorazilo o víkendu 187 tisíc návštěvníků.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na motocyklové Velké ceně letos po jedenácti letech získal pódiové umístění český jezdec, Jakub Kornfeil dojel v Moto3 třetí.

Článek

Dál už se bez povolení nedostanete. Musíte zahnout na toto parkoviště, radí řidiči v modrém bavoráku jeden z členů pořádkové služby. Je krátce po deváté hodině ráno a obří provizorní prostor pro auta se nad brněnským Žebětínem postupně plní. „Kapacita je 700 aut a zbývá už jen asi 150 míst,” hlásí mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Ti na víkend posilují hlídky o dvě stovky zaměstnanců a o pár desítek minut později mohou konstatovat, že i toto parkoviště je plné. Krátce před startem prvního závodu brněnského dílu mistrovství světa silničních motocyklů se sem sjíždějí tisíce aut, motocyklů nebo autobusů.

Kousek opodál se na vrchol závodního víkendu připravují hosté kempu Start. „Je tu ubytovaných přes dva a půl tisíce lidí. Asi ze šedesáti procent převažují zahraniční hosté nad českými,” popisuje provozovatel kempu Leoš Jelínek. 

Z mnoha míst kempu svítí číslo 46, jasný důkaz, že mezi fandy motorsportu zůstává osobností číslo jedna Ital Valentino Rossi. 

Pár chvil před startem závodu se před hlavní branou na Masarykův okruh stále chystají ke vstupu desítky lidí. „Návštěvní řád jsme letos přizpůsobili těm velkým vedrům. Lidé si proto mohou vzít do areálu plastové lahve o objemu litr a půl a také slunečníky a deštníky, což bylo v předchozích letech zakázané,” popisuje mluvčí automotodromu Petr Boháč. 

Českým fandům v Brně pak dělá radost pódiové umístění Jakuba Kornfeila. Čech se v Brně vrátil na stupně vítězů po jedenácti letech. 

Ve tři čtvrtě na tři, krátce po konci elitního závodu MotoGP, se rozjaření fanoušci vydávají domů. A čekají je mnohem méně příjemné chvíle. Z okruhu odjíždí v podobnou chvíli desítky tisíc lidí. Přeplněné autobusy střídají kolony aut, které záhy zaplní nájezd na Kývalce směrem na Brno. „Na okruhu letos parkovalo přesně 8781 osobních aut, 2674 motocyklů, 49 autobusů a 228 karavanů,” shrnuje krajský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Přestože většina řidičů vjíždí u Kývalky na 182. kilometru na opravovanou dálnici D1, zdržení v kolonách se počítá jen v řádech desítek minut. Zdržení i v běžných dnech mnohdy bývá horší.

Krátce po půl šesté mohou speciální policejní opatření kvůli Grand Prix skončit, většina fanoušků je na cestě domů, daleko od Masarykova okruhu.

Kempy se ve velkém vyprázdní až zítra. „Asi třetina fanoušků odjíždí teprve v pondělí. Ve stejný den musíme mít všechno uklizené,” uzavírá Leoš Jelínek z kempu Start. 

Reklama

Doporučované