Hlavní obsah

Republikán a bývalý kandidát na prezidenta Mitt Romney se bude ucházet o post senátora

Mitt Romney oznámil kandidaturu do Senátu.Video: Shutterstock.com, AP, Reuters

 

Reklama

Uchazeč o post senátora Mitt Romney věří, že do Washingtonu může přinést hodnoty státu Utah, za který kandiduje.

Článek

Republikánský politik a bývalý kandidát na prezidenta USA bude usilovat o post senátora za stát Utah.

Kandidaturu oznámil v pátek prostřednictvím Twitteru, kde také zveřejnil svůj volební spot.

V něm uvádí, že hodlá „přinést hodnoty Utahu do Washingtonu”. Zmiňuje například, že Utah na rozdíl od Washingtonu vítá imigranty z celého světa.

Romney je známým kritikem Donalda Trumpa. „Jeho (Trumpovy) sliby jsou k ničemu stejně jako diplom z Trumpovy univerzity,” nešetřil amerického prezidenta.

Bývalý poradce Trumpa Steve Bannon vypovídal před FBI dvacet hodin

Bývalý prezidentský kandidát je favoritem

Očekává se, že Romney křeslo vyhraje a nahradí tak dosavadního senátora Orrina Hatche, který už znovu kandidovat nechce. Romney je totiž velkým favoritem. V Utahu se těší obrovské popularitě a stát je typickou baštou republikánů. Poslední demokratický senátor za stát Utah ve funkci skončil v roce 1977.

Proti Romneymu se pravděpodobně postaví demokratka Jenny Wilsonová, která o něm ještě předtím, než zveřejnil kandidaturu, řekla, že státu vůbec nerozumí.

Sedmdesátiletý republikán byl v letech 2003 až 2007 guvernérem státu Massachusetts. Do širšího povědomí se dostal v roce 2012, kdy kandidoval na prezidenta USA proti Baracku Obamovi. Po prohře se stal předsedou investiční firmy, kterou vlastní jeho syn. Z politiky ale nikdy neodešel. V Republikánské straně působí od roku 1993.

Reklama

Související témata:

Doporučované