Hlavní obsah

Řešení problému s brexitem? Nezávislost, říká Skotsko

Foto: Reuters

Jediným řešením skotského brexitu je podle premiérky Sturgeonové nezávislost.

Reklama

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová na sjezdu Skotské národní strany (SNP) uvedla, že jedinou možností, jak vyřešit „problém s brexitem“, je učinit Skotsko nezávislým na Spojeném království. Spolustraníky a podporovatele SNP zároveň vyzvala k trpělivosti s tím, že časem Skotů s obdobným názorem přibude.

Článek

„Brexit je vážným problémem pro Skotsko a může za to zcela elementární problém – naše budoucnost není v našich rukou. Budoucnost Skotska leží v rukou Westminsteru, a tak jediným řešením je stát se nezávislou zemí,“ pronesla Sturgeonová v úterý na konferenci SNP s heslem Hope (angl. naděje). Její řeč provázel hlasitý potlesk a jásot.

Velká Británie se pro odchod z Evropské unie v roce 2016 rozhodla 52 procenty všech hlasů. Zatímco v Anglii se pro odchod vyslovilo lehce přes 53 procent voličů, 62 procent Skotů si přálo v EU zůstat. Brexit tak ve Skotsku, které otázku vlastní suverenity řeší dlouhodobě, přispěl k umocnění nepřátelské nálady vůči britské vládě.

Sturgeonová, která je předsedkyní SNP a zároveň premiérkou Skotska, vyzvala lidi v sále i mimo něj, aby byli trpěliví. Čas podle ní přinese další „fanoušky nezávislosti“. Dodala také, že ve chvíli, kdy budou podmínky, za jakých Velká Británie opustí EU, jasné, její strana vydá nové prohlášení týkající se skotské nezávislosti.

Reklama

Doporučované