Hlavní obsah

Řešením je ubytovny vyvlastnit, říká Maláčová ke konci bezdoplatkových zón

Foto: vláda.cz

Ministryně Maláčová navrhuje vyvlastnění problematických ubytoven. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

V reakci na úterní zrušení takzvaných bezdoplatkových zón Ústavním soudem ministryně práce a sociálních věcí přišla s myšlenkou vyvlastnění problémových objektů.

Článek

Takzvané bezdoplatkové zóny, které nesou název podle toho, že místní obyvatelé nemohli čerpat doplatek na bydlení, tedy sociální dávku, zrušil v úterý Ústavní soud. Obce se vyhlášením těchto zón snažily vymýtit problémové ubytovny.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) je nyní řešení nasnadě: ubytovny je potřeba vyvlastnit. Je to podle ní „rychlé, správné a systémové řešení“.

„Idea je, že by například obdoba Státního bytového fondu tyto ubytovny vykoupila a rekonstruovala a pak za mnohem lepších podmínek, bez zájmu o kšeftování s chudobou, pronajímala. To by systémově vyřešilo celý problém. Je to zkušenost ze zahraničí,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí pro Seznam Zprávy.

„Je jasné, že naším společným nepřítelem jsou nepoctiví majitelé nemovitostí a zejména ubytoven, kam se sestěhovávají lidé, kteří jsou závislí na dávkách,“ dodala.

Sama pak za hlavní příčinu obchodu s chudobou označila předražené bydlení v České republice a zkritizovala pro nečinnost Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením vládní kolegyně Kláry Dostálové (ANO).

„Mělo by to fungovat paralelně tak, jak to funguje podle zákona o vyvlastňování za náhradu u velkých infrastrukturních staveb. Jedná se o veřejný zájem,“ rozvíjí ministryně Maláčová dál svoji myšlenku.

Většina z více než 80 ubytoven, kterých by se vyvlastnění mohlo týkat, je podle Jany Maláčové umístěna v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Ústavní soud v úterý zrušil takzvané bezdoplatkové zóny, které městům a obcím umožnili vyhlásit lokalitu, kde nově přistěhovalí obyvatelé ztráceli nárok na jednu z dávek na bydlení - doplatek na bydlení. Podle soudce zpravodaje Jiří Zemánka je v tomto opatření velká nespravedlnost. „Je to nerovné zacházení s osobami, které jsou jinak ve stejném postavení a jsou v sociální nouzi,“ vysvětloval Jiří Zemánek.

Nález Ústavního soudu také zmínil, že chybí zákon o sociálním bydlení.

Reklama

Doporučované