Hlavní obsah

Řeší soudy Krejčířovy kauzy zbytečně? Jeho vydání do Česka může vše změnit

Jak ovlivní případné vydání Krejčíře do Česka jeho tuzemské kauzy?Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do konce týdne má být jasno v klíčové Krejčířově kauze. Vydání do Česka se ještě povleče.

Článek

Nejznámější českou kauzou uprchlíka Radovana Krejčíře se začne zabývat Vrchní soud v Praze. Krejčířův případ se pokusí uzavřít po dlouhých dvanácti letech od jeho útěku z České republiky.

V kauze jde o pokus obrat o tři miliardy korun státní podnik Čepro. Krejčíř měl spolu s dalšími obžalovanými vytvořit virtuální pohledávky vůči podniku. A Čepro pak zažaloval. Jenže podnik se o tom nedozvěděl, protože se Krejčířovi lidé domluvili s jeho pracovnicí, aby schovávala soudní obsílky. Státní firma tak soud prohrála. Vyplacení miliard zabránil policejní zásah, při kterém Krejčíř v roce 2005 policii utekl.

Krejčíř je také obžalován z přípravy vraždy celníka, s jehož pomocí chtěl stát obrat o další miliardy korun.

Kauzu bude Vrchní soud v Praze řešit ve své největší jednací síni známé z politických procesů v padesátých letech. V poslední době ve stejné síni řešil třeba vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA nebo případ tunelování společnosti Oleo Chemical.

Vrchní soud se vrací k pokusu o vytunelování Čepra.Video: Seznam Zprávy

Krejčíř byl za své české zločiny zatím nepravomocně odsouzen na 15 let. Zda vrchní soud tento trest potvrdí, to bude nejspíš jasné na konci týdne. Možná ale kauzu řeší úplně zbytečně. Pokud by se totiž Krejčíř do České republiky vrátil, mohl by požádat o nové projednání případu.

Návrat Radovana Krejčíře přitom začíná vypadat reálně. Jihoafrický soud totiž před týdnem povolil jeho vydání do České republiky. Konečné rozhodnutí bude na jihoafrickém ministru spravedlnosti, který bude mít na verdikt o Krejčířově budoucnosti čas následujícího půl roku. Předpokládá se, že by v případě vydání Jihoafričané po České republice chtěli, aby si Krejčíř doma odpykal i pětatřicetiletý trest za vraždu a obchod s drogami, který mu uložily tamní soudy.

Reklama

Doporučované