Hlavní obsah

Nepříjemný vzkaz pro vládu: Rozvolňujete po česku – chaos a skrblení

Foto: Asten Hotels

Hotel Savoy ve Špindlerově Mlýně se chystá na otevření – nově i s restaurací.

Reklama

Za rychlým rozvolněním vidím snahu vlády ušetřit na podpoře pro podnikatele. Ministři by si to měli rozmyslet, protože restauratéři a hoteliéři jsou na konci sil, píše provozovatel hotelů a restaurací Jiří Gajdošík.

Článek

Už od zimy cítím, že hotely otevřeme 28. května, protože loni jsme otevírali 29. května – tak nějak mi to bylo celou dobu jasné.

Nicméně jsem netušil, že budeme v pondělí otevírat také restaurace. Pomáhal jsem uklízet a finišovat přípravy na otevření našich hotelů ve Špindlerově Mlýně, nestíhal jsem sledovat informace z vlády a najednou takové překvapení.

Rychlé rozhodnutí vlády o rozvolnění pro nás čistě teoreticky moc velká zátěž není, provozujeme ve Špindlu v hotelích Savoy a Soyka dvě restaurace a dva bary, ve kterých jsme stejně směřovali k otevření.

V Praze provozujeme bistro na Kampě a kavárnu v Nerudově ulici. A protože jsou to obě dvě hodně turistické lokace, tak se k jejich plnému fungování nijak dramaticky neženeme. Na Kampě zatím fungujeme na zahrádce přes víkendy, takže za vnitřní prostory budeme rádi a třeba přidáme nějaký provozní den navíc. V Nerudovce se chystáme otevřít v horizontu dvou až třech týdnů.

Z pohledu našeho byznysu nás rychlejší rozvolnění moc nezaskočilo. Nicméně si dovolím říct, že to je prostě ve stylu „česká vláda“, takže chaos. Ale co je důležitější, v tak rychlém kroku vidím také snahu o zastavení podpory provozovatelům restaurací – především pro podniky ve velkých městech, jako například pro nás v Praze, to prostě bude znamenat velké trápení.

Myslím, že by vláda měla moc dobře zvážit další podporu minimálně u Antiviru, protože provozovatelé jsou po více než roční stagnaci na konci sil, hlavně těch finančních. A návrat mezinárodního turistického ruchu je v nedohlednu.

Reklama

Doporučované