Hlavní obsah

Rezidence u Máchova jezera je stavbou roku

Foto: ČTK

Hlavní kategorii vyhrál loni dokončený družstevní dům LakePark Residence.

Reklama

Bytový dům ve Starých Splavech u Máchova jezera se stal vítězem 14. ročníku soutěže Stavba roku Libereckého kraje. V internetovém hlasování veřejnosti o krajskou Stavbu století vyhrál hotel a vysílač na Ještědu v Liberci. Výsledky vyhlásil Liberecký kraj v úterý, soutěž pořádá od roku 2004.

Článek

„Smyslem je vyjádření podpory všem, kteří vytvářejí užitečné a krásné stavby,“ řekla při vyhlášení výsledků předsedkyně poroty a krajská radní Radka Loučková Kotasová (ANO). Loni porota neudělila ani jednu hlavní cenu, před dvěma lety se stavbou roku stal sportovní a rekreační areál Maškova zahrada v Turnově.

Letos bylo do soutěže přihlášeno šest staveb a čtyři studentské práce. Hlavní kategorii vyhrál loni dokončený družstevní dům LakePark Residence za 80 milionů korun bez daně. Kombinuje trvalé bydlení s nájemníky a apartmány pro krátkodobé pronájmy rekreantům, kteří přijíždějí k Máchovu jezeru.

Foto: ČTK

Dům stál 80 milionů korun bez daně.

V hlasování veřejnosti nejvíce hlasů získala cyklostezka mezi Novým Borem a Svorem na Českolipsku. Vybudování více než tříkilometrového úseku v CHKO Lužické hory si vyžádalo přes 13 milionů korun. Tato stavba vyhrála u porotců i jednu dílčí kategorii, stejně jako rekonstrukce obřadní síně na Lesním hřbitově v Novém Boru téměř za deset milionů korun. Mezi studenty dnes ocenění získali Josef Dvořák a Ondřej Samko z Integrované střední školy Semily za dílo nazvané „Točené schodiště s prosklenou stěnou“.

Foto: ČTK

Stavba kombinuje trvalé bydlení s nájemníky a apartmány pro krátkodobé pronájmy rekreantům, kteří přijíždějí k Máchovu jezeru.

V rámci výročí 100 let od vzniku Československa vyhlásil kraj i anketu o nejlepší stavbu, jaká vznikla na území Libereckého kraje od začátku 20. století do současnosti. Nejvíce hlasů v internetovém hlasování získalo unikátní dílo na Ještědu. Rotační hyperboloid s hotelem a vysílačem dokončený v roce 1973 je národní kulturní památkou. Lidé ho před lety v republikové anketě zvolili českou stavbou 20. století.

V krajské anketě na druhém místě skončil zaniklý obchodní dům Ještěd, který stál v centru Liberce. Třetí byly liberecké Lázně Františka Josefa I. přestavěné na galerii, kde se dnes vyhlášení soutěže o stavbu roku konalo.

Reklama

Doporučované