Hlavní obsah

Rezidentní parkování se v Brně rozšíří od 11. října v části Žabovřesk

Foto: město Brno

Ilustrační foto.

Reklama

Systém rezidentního parkování se v Brně rozšíří letos již počtvrté od 11. října, a to v severozápadní části Žabovřesk v okolí Haasovy a Záhřebské ulice.

Článek

„Obě oblasti budou spadat do zóny C, v níž lze stát volně od 6:00 do 17:00, přes noc musí mít parkující oprávnění nebo platit parkovné 20 korun za hodinu. V části ulic už je značení připravené,“ řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

V ulicích nebudou parkovací automaty, lidé musejí zaplatit přes aplikaci či pomocí SMS zprávy. Hodina parkování denně je zdarma. Rezidentní parkování, které upřednostňuje rezidenty a majitele provozoven před návštěvníky, zahrnuje vedle širšího centra Brna velkou část Králova Pole a nyní to bude i většina Žabovřesk. Zasahuje i na Staré Brno, k výstavišti, jižně od centra a částečně i do Zábrdovic. „Letos se ještě počítá s rozšířením v Králově Poli v okolí Berkovy ulice od 8. listopadu. Příští rok budeme dělat kompletně Brno-sever, což zcela naplní kapacity, které k přípravě potřebujeme,“ řekl Kratochvíl. Požadavky po zavedení do dalších městských částí jsou podle něj až extrémní a problémy se s dominovým efektem přelévají vždy tam, kde hranice rezidentního parkování končí a kam dojíždějící do Brna auta odstavují.

Ještě letos se má také regulovat na přání městských částí parkování na parkovištích v Komíně ve Svratecké a Absolonově ulici a na Lesné na Halasově náměstí. „Termín ale zatím nelze určit, protože musíme nejprve doplnit parkovací automaty, schválit ceník a učinit další kroky,“ řekl Kratochvíl. Do systému rezidentního parkování je město zahrne, až se bude parkování v těchto oblastech regulovat komplexně.

Dodržování pravidel kontrolují dvě auta, která městem projíždějí. „Byli jsme na před rokem a půl pod obrovským tlakem, ale neeviduju hlasy, kdo by kritizoval systém jako takový. Jezdí se k nám dívat i z ostatních měst a učit se,“ řekl Kratochvíl.

Reklama

Související témata:

Doporučované