Hlavní obsah

Režisér Polanski spravedlnosti nejspíš neunikne, soudce odmítl ukončit jeho stíhání

Losangeleský soudce odmítl přestat stíhat režiséra PolanskéhoVideo: AP

 

Reklama

Soudce Scott Gordon v pátek prohlásil, že Polanski zůstává uprchlíkem před spravedlností a že nemůže upustit od jeho stíhání jen proto, že je to v nejlepším zájmu oběti.

Článek

Losangeleský soudce v pátek odmítl žádost ženy, kterou před 40 lety znásilnil filmový režisér Roman Polanski, aby případ ukončil, informovala agentura Reuters.

Samantha Geimerová se v červnu poprvé objevila před soudem v Los Angeles a řekla, že Polanskému již před lety veřejně odpustila. Zopakovala také svou žádost americké justici, aby s ohledem na ni a její rodinu od stíhání Polanského upustila.

Losangeleský soudce Scott Gordon v pátek prohlásil, že Polanski zůstává uprchlíkem před spravedlností a že nemůže upustit od jeho stíhání jen proto, že je to v nejlepším zájmu oběti.

Polanski v březnu 1977 v domě Jacka Nicholsona fotografoval nezletilou dívku, pak s ní měl sexuální styk. Za sex s třináctiletou dívkou mu hrozilo až 50 let vězení. Režisér tehdy uzavřel dohodu s prokuraturou a strávil v cele 42 dní, poté utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře.

Režisér při procesu v USA sex s třináctiletou  Geimerovou přiznal, trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, se kterým dívka souhlasila. V USA je ale sex s nezletilými považován za znásilnění.

Režisér Polanski zůstane v Polsku. Nejvyšší soud ho odmítl vydat USA.

Reklama

Doporučované