Hlavní obsah

Ricin je projímadlo, o policejní ochranu politici mohli požádat sami, řekl Zeman

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman promluvil o diplomatické roztržce s Ruskem v předtočeném rozhovoru k příležitosti výročí Pražského povstání.

Článek

Primátor Zdeněk Hřib, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný žijí už několik týdnů pod policejní ochranou.

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že tři čeští politici, kteří mají policejní ochranu, se na sebe snaží upoutat pozornost. „Je otázka, jestli o tu ochranu nepožádali sami,“ řekl Zeman.

Trestní stíhání ze strany ruského režimu podle něj nemá velký dopad, pokud se nerozhodnou cestovat do Ruské federace.

„Já to pokládám za přemrštěnou reakci, ale je to reakce na hloupost, kterou udělali naši jinak bezvýznamní politici. Když je politik bezvýznamný, tak se snaží něčím upoutat,“ řekl Zeman o trestním stíhání.

Ricin, který měl podle informací týdeníku Respekt přivézt před časem do Prahy muž s ruským diplomatickým pasem a jenž podle zdrojů Respektu mohl znamenat riziko pro zmíněné tři politiky, Zeman označil za projímadlo. Experti ho ovšem posuzují jako prudce jedovatou látku, pomocí které byl zavražděn například bulharský spisovatel Georgi Ivanov Markov.

„Samozřejmě bych si přál, aby nám nikdo, a když říkám nikdo, myslím nikdo, nemluvil do vnitřních záležitostí,“ uvedl prezident s odkazem na údajný tlak Spojených států amerických.

Reklama

Doporučované