Hlavní obsah

Petříček: Vztahy s Ruskem nevzkvétají. Chceme jednat, ale můžeme i přitvrdit

„Do budoucna by si Evropa z uplynulých měsíců měla vzít ponaučení v tom, aby měla vlastní výrobní kapacity a nebyla závislá pouze na jednom dodavateli - v tomto případě na Číně,“ uvedl v rozhovoru ministr zahraničí.

Reklama

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ve druhé části rozhovoru pro Seznam Zprávy bilancuje čínské letecké dodávky ochranných pomůcek. S ruským velvyslancem si hodlá vyjasnit sílící ingerence Putinova režimu.

Článek

Skončil letecký most do Číny, po kterém jsme přepravovali ochranné pomůcky proti šíření koronaviru. Jakým způsobem se tato akce propsala do česko-čínských vztahů? „Koupila“ si nás Čína?

Byl to celosvětový trend ve chvíli, kdy jsme potřebovali zajistit velké množství ochranných pomůcek - stejně jako jiné státy v Evropě. Do budoucna by si Evropa z uplynulých měsíců ale měla vzít ponaučení v tom, aby měla vlastní výrobní kapacity a nebyla závislá pouze na jednom dodavateli - v tomto případě na Číně. Farmaceutický průmysl je velice závislý na dodávkách látek z Indie a Číny, to by se rovněž mělo změnit.

Oslabila naše pozice v česko-čínských vztazích? Zvýší se tu tlak čínských politiků a firem?

Nemyslím si, že by nás to oslabilo. V Číně nakupoval celý svět, včetně Německa, Francie či Spojených států. Nevidím důvod, že by se naše postavení kamkoliv vychylovalo. Jsme součástí EU a NATO, tady je prostor pro naši diplomacii. A v těchto organizacích je třeba, aby do budoucna fungovaly lépe.

Z hlediska vztahů s Čínou jsou teď aktuální také okolnosti úmrtí bývalého šéfa Senátu Jaroslava Kubery. Jeho rodina má za to, že tlak kvůli chystané cestě na Tchaj-wan, přispěl k jeho zdravotním problémům. Co si o tom myslíte?

Já si předně strašně vážil a vážím Jaroslava Kubery, byl to neskutečně zkušený politik, který uměl vystihnout podstatu věci a doplnit to vtipem. Je mi líto, že jeho smrt doprovázejí takové okolnosti.

Můžete jako ministr zahraničí situaci kolem jeho smrti nějak prověřit?

Nechci zlehčovat tlak, který na Jaroslava Kuberu mohl být vyvíjen. Je to věc, kterou jsme spolu řešili i osobně. Čínské výhrady a kritika jakéhokoliv kontaktu na vyšší úrovni s Tchaj-wanem jsou dlouhodobé. Česká republika si vyhrazuje právo s Tchaj-wanem spolupracovat, kontakty ale probíhají na jasně definované úrovni, jde o kontakty technického charakteru.

To je otázka na prezidentskou kancelář. Bylo by ale dobré, aby se to vyjasnilo, protože my se potřebujeme hlavně věnovat tomu, jak nastavit vztahy s Čínou po koronakrizi.

Do toho eskalují vztahy s Ruskem. Jak vážné to podle vás je?

Naše vztahy s Ruskou federací dlouhodobě nevzkvétají. Svědčí o tom nízká intenzita vzájemných kontaktů. Dlouhodobě a trvale odmítáme jejich snahy zasahovat do našich vnitřních záležitostí, k čemuž patří hrozba ruského stíhání našich demokraticky zvolených politiků. Je to v rozporu s naší smlouvou o přátelských vztazích. Na druhou stranu nechceme reagovat prvoplánově konfrontačně.

Avšak máme tu tři starosty, které hlídá policie, protože vznikla obava o jejich bezpečí v souvislosti s jejich politickou činností, která je kritická k Rusku.

Jsme připraveni využít všech mechanismů, která nám vzájemná smlouva dává. Jsem připraven s ruskou stranou jednat a vyjasnit si to. Tento týden bych rád hovořil s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským.

Kdyby se objevily konkrétnější poznatky, jsme připraveni naši reakci přitvrdit.

První část rozhovoru s ministrem Petříčkem si můžete přečíst zde:

Reklama

Související témata:

Doporučované