Hlavní obsah

Řidič je po operaci. Vyšetřování nehody v Brně potrvá měsíce

Policie pracuje s několika verzemi příčin nehody.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Při pondělní srážce trolejbusu s tramvají v Křenové ulici v Brně se zranilo čtyřicet lidí včetně dvou dětí a obou řidičů, z toho někteří těžce. Lékaři operovali několik lidí včetně jednoho z řidičů, další na zákrok čekají. Příčinu nehody policie vyšetřuje.

Článek

Dětská nemocnice spadající pod Fakultní nemocnici Brno propustila do domácího ošetřování dítě, které se v Brně zranilo při pondělní srážce tramvaje a trolejbusu. Lékaři Úrazové nemocnice podle ředitele Zdeňka Buštíka úspěšně operovali jednoho z řidičů. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny zůstávají čtyři pacienti.

Záchranáři raněné odvezli do různých nemocnic ve městě. Někteří skončili i ve Vojenské nemocnici nebo na klinice SurGal.

Fakultní nemocnice Brno přijala pět dospělých pacientů a jedno dítě do Dětské nemocnice Brno, která pod ni spadá. „Dítě jsme už propustili. Pět dospělých je u nás. Víceméně měli středně těžká poranění. Dvě ženy šly okamžitě na operaci se zraněním nohou. Další dva muži mají otřes mozku a zhmožděniny. Pátý člověk skončil na traumatologii spíše s lehčími zraněními,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Deset pacientů ošetřili pracovníci Úrazové nemocnice, čtyři z nich ponechali v hospitalizaci. „Zatím nemáme žádnou změnu. Řidiče jsme úspěšně operovali,“ řekl Buštík.

Čtyři pacienti zůstávají i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. „Všichni jsou na JIP. Mají vážná zranění, ale nejsou nyní v bezprostředním ohrožení života. Jeden pacient půjde na operaci,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Vyšetřování může trvat měsíce

Vyslechnout bude třeba desítky svědků, řekl mluvčí policie David Chaloupka. Vyšetřování proto může trvat i půl roku.

„Svědků je hodně, není to otázka několika dní, že by byli všichni vyslechnuti. Musí se to dělat i s ohledem na to, kdy mají čas. Jsou zde i svědci, kteří byli zraněni v hromadných dopravních prostředcích, a musí se jim dopřát čas na zotavení,“ řekl Chaloupka. Vyšetřování takto velkých nehod může podle něj zabrat třeba i půl roku. Doplnil, že policisté si k tomu zvou i znalce z oboru dopravy.

Policie od počátku skládá prvotní informace, jak se nehoda stala. Pracuje s několika verzemi. „Ale určitě nebudeme říkat, s jakými verzemi pracujeme, abychom od těch svědků zjistili co nejpřesněji, co zažili, aby to nebylo ovlivněno nějakým naším prohlášením,“ vysvětlil mluvčí.

Policejní mluvčí Pavel Šváb v pondělí řekl, že příčinou nehody může být technická závada, zdravotní indispozice řidiče nebo také jeho chyba. Některá média spekulují o tom, že jednou z vyšetřovacích verzí je to, že se trolejbus vyhýbal ženě s kočárkem.

Klíčová svědectví policie získá od obou řidičů. „Jejich výslech ještě neproběhl, prvotní je, aby se dostali do stavu, ve kterém budou výslechu schopni,“ uvedl Chaloupka.

Reklama

Doporučované