Hlavní obsah

Policie varuje před hrou Modrá velryba, bojí se sebevražd dětí. Hrozba nebo podvrh?

Policie vyzývá rodiče, aby se zaměřili na neobvyklé chování svých dětí a v případě podezření ihned případ ohlásili.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

V souvislosti s údajnou internetovou hrou Modrá velryba policie prošetřuje nedávná úmrtí dětí a mladistvých. Celý případ ale může být jen smyšlený podvrh, míní expert.

Článek

Vyřezávat si žiletkou na tělo symbol velryby, balancovat na nejvyšší střeše v okolí, vstávat ve 4:20 ráno, celý den s nikým nemluvit, sledovat horory a poslouchat depresivní hudbu... To je jen hrstka z padesáti úkolů, které mají plnit děti ve hře Modrá velryba.

„Po důkladném zmonitorování sociálních sítí můžeme potvrdit, že tato hra se opravdu vyskytuje na území České republiky a bereme ji jako velmi vážnou hrozbu pro českou mládež. V současné době konáme především preventivní kroky. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu se snaží spojit s administrátory Facebooku a Instagramu, aby tak zamezili dalšímu šíření této hry,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Policejního prezidia ČR Ivana Nguyenová.

Na policejní oznámení ale reagovala řada expertů, kteří se shodují, že celý případ je spíš podvrh než skutečnost. „Na situaci reagovalo před časem i polské ministerstvo školství, které poslalo do škol varovný dopis upozorňující na tuto hru a její nebezpečnost. Informace však byly nepodložené a vycházely z původních ruských zdrojů,“ říká vedoucí projektu E-bezpečí Kamil Kopecký z Univerzity Palackého v Olomouci.

Riskantní hra se do Česka měla dostala z Ruska a informace o ní se mezi mladistvými mají šiřit přes sociální sítě. Smyslem hry je plnit různé úkoly, které zahrnují i sebepoškozování. Vítěze pak v konečné fázi nutí administrátor, kterému se ve hře přezdívá kurátor, aby spáchal sebevraždu. Pokud si to děti rozmyslí a nechtějí ve hře dále pokračovat, kurátor jim vyhrožuje, že ublíží jejich rodinám. Vystresované dítě pak ve strachu o své blízké raději v nebezpečné hře pokračuje a ukončí svůj život.

Zprávy o hře Modrá velryba podrobně rozebírají na webu projektu E-bezpečí. Mimo jiné upozorňují, že se celá aféra rozpoutala po smrti ruské dívky, která spáchala sebevraždu poté, co na sociální síti VKontakte zveřejnila své foto a stala se ústřední postavou různých sociálních skupin.

Jinou variantou tak je, že jde zřejmě o povedený marketingový tah. Jeho cílem bylo prostřednictvím komunit modré velryby přitáhnout uživatele do jiných sociálních skupin.

Policie v Česku ve čtvrtek nabádala rodiče i děti k obezřetnosti. Především radí sledovat podezřelé chování dětí - mlčenlivost, únavu nebo jizvy na rukou. Také doporučovala zkontrolovat dětem sociální sítě a zaměřit se na podezřelé hashtagy (např.: #curatorfindme, #imingame) a při jakémkoliv neobvyklém chování ihned kontaktovat policii.

„Do poradny Seznam se bezpečně! se na nás obrací děti, které hledají způsob, jak si hru zahrát. Na druhé straně i řada vyděšených rodičů s dotazy, jak své děti ochránit. Počet hledání návodu na zahrání Modré velryby se navýšil o stovky procent,“ říká Martin Kožíšek, manažer pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované