Hlavní obsah

Riziková Praha. V hlavním městě se koronavirus šíří snáz

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tvrdí, že se situace v Praze už zklidnila.

Reklama

Sklad, prodejna rychlého občerstvení nebo ubytovna. Kromě Ostravska přibylo v květnu nejvíce nakažených covid-19 také v české metropoli. Hygienici a policisté se více zaměří na zahraniční dělníky.

Článek

Není to pouze Ostravsko a zaměstnanci důlního podniku OKD, kde se v posledních týdnech objevilo větší ohnisko koronaviru. Několik míst s hromadnou nákazou odhalili hygienici také v Praze a ve středních Čechách.

Ze zdravotnických statistik vyplývá, že v hlavním městě postihlo onemocnění covid-19 tento měsíc zhruba stejný počet lidí jako v Moravskoslezském kraji. Od 1. do 19. května odhalily testy v těchto regionech shodně po 248 nakažených.

„V Praze je třeba zvýšené ostražitosti,“ prohlásil šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Podle výpočtů jeho ústavu má Praha nadprůměrné reprodukční číslo, které vyjadřuje intenzitu šíření nákazy covid-19 jedním člověkem. Bez započítání hlavního města a Karviné, kde je nyní velké ohnisko nákazy zaměstnanců OKD, je tento ukazatel za republiku zhruba 0,8. Praha oproti tomu vykazuje 1,1.

Z mapky statistiků vyplývá, že nejvyšší počty nakažených jsou ve vnitřních částech Prahy, v přepočtu na obyvatele je ale největší podíl (konkrétně od 100 do 194 nakažených na 100 tisíc obyvatel) v některých okrajových částech metropole.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Výskyt onemocnění covid-19 v Praze v květnu podle zdravotnických statistik.

Konkrétní příklad hromadného šíření v Praze popsala hlavní hygienička Jarmila Rážová. Šlo o distribuční sklad. První dva případy onemocnění covid-19 mezi jeho zaměstnanci byly nahlášeny mezi 4. a 6. květnem. Během následujících pěti dnů přibylo dalších devět případů.

Hygienici s pomocí vojáků proto otestovali všechny zaměstnance skladu. Z celkem 143 odběrů jim vyšlo dalších 26 pozitivních případů. Firma musela celou pobočku zavřít a sklad se vydezinfikoval. Při další vlně testování už vyšly všechny testy negativní.

Jiné ohnisko nákazy se objevilo v jednom z fast foodů. „Proběhlo tam několik onemocnění, pár kontaktů, dnes je to klidné ohnisko, nepozorujeme žádné další šíření z tohoto zdroje,“ upřesnila Rážová pro Seznam Zprávy.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zdůraznil, že mezitím se situace v Praze zlepšila. „Teď nic zásadního nevnímáme, naopak, všude se ta situace zklidňuje a nejsou žádná další výrazná ohniska,“ uvedl na páteční tiskové konferenci.

Jedním z rizikových míst jsou podle ministra ubytovny zahraničních dělníků. Proto se jeho rezort dohodl s cizineckou policií na důslednějších kontrolách. „Budeme se snažit aktivně vyhledávat místa, kde se mohou dělníci ze třetích zemí pohybovat a budeme aktivně testovat,“ uvedl Vojtěch.

Podle hlavní hygieničky Rážové problém s ubytovnami přesahuje také do středních Čech.

Reklama

Související témata:

Doporučované