Hlavní obsah

Robotický pes, který budí hrůzu i obdiv, míří do prodeje

Vyspělý robotický pes, který se proslavil otevíráním dveří ve virálním videu, bude v prodeji.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Jen to, jak jeden SpotMini s mechanickým ramenem otevírá dveře svému druhému, menšímu kolegovi bez něj, vidělo na internetu podle deníku The Independent deset milionů lidí. A stovka komerčních společností si ho bude moci ještě letos koupit. Oznámila to technologická firma, která robotického psa vyvinula. Využití má široké.

Článek

Společnost Boston Dynamics podle magazínu Verge už roky „udivuje”, ale také „děsí” internet. Až teď ovšem došla ke skutečnému milníku, kdy své vysoce vyspělé technologie uvede na komerční trh.

Robotický pes s označením – nebo jménem – SpotMini zamíří do prodeje koncem tohoto roku. Technologická firma podle svého vyjádření nabídne soukromým společnostem kolem stovky kusů. Za kolik a kdy přesně, to ale neuvedla.

„Zrovna ladíme poslední detaily v jejich designu. Testovali jsme je opravdu neúnavně,” uvedl pro Verge výkonný ředitel Boston Dynamics Marc Raibert.

Robotický strážný nebo pomoc seniorům a handicapovaným

Na rozdíl od ostatních firem, které se zabývají vývojem ovladatelných, ale také autonomních robotů, americká společnost rozšiřuje mobilní a pracovní možnosti stroje například právě doplňkovou robotickou paží. Robot se tak dokáže dostat i do uzavřené místnosti a může zvedat a podávat předměty.

„Zatím je vyrábíme v počtu přiměřeném tomu, že jde o nový produkt na trh. Cílíme však na tisícovku kusů ročně,” dodal šéf technologické firmy.

Poslat ho lze tam, kam člověka ne

Stroje jsou podle Raiberta všestranné a využití mohou najít v celém spektru pracovních míst, od stavenišť přes pomoc seniorům a lidem s postižením až po dálkově ovladatelné strážné.

S některými stavebními společnostmi už prý Boston Dynamics jedná a slibné pobídky má firma údajně také z oblastí, ve kterých přítomnost lidského pracovníka není z důvodu velkého nebezpečí prostředí možná.

Stroj stále ještě není plně autonomní. Od svého vzniku ale doslova ušel kus cesty a jeho ovládání je teď stejně lehké jako u některý hraček.

Podle britské televize Sky se robotický pes SpotMini poprvé představil v listopadu 2017, kdy působil spíše jako robustní skříň ukrývající v sobě spoustu senzorů, které firma nicméně zakrývala elegantním černo-žlutým krytem.

Společnost Boston Dynamics začala vyvíjet adaptabilní roboty schopné chůze už před více jak deseti lety – pro americkou armádu. Mezitím se vedle ní na poli vývoje ovladatelných čtyřnohých strojů schopných složitějších manévrů objevily také start-upy jako ANYbotics ze Švýcarska nebo Unitree z Číny.

Reklama

Související témata:
Mechanika

Doporučované