Hlavní obsah

Vědec sestrojil své invalidní ženě robota, který jí pomáhá se pohybovat

Bulharský vynálezce vyrobil robota pro svoji invalidní manželku.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Manželka se díky svému muži může opět pohybovat.

Článek

Bulharský vynálezce vyrobil robota pro svoji invalidní manželku. OmniBot je robotické mobilní zařízení, které je určené pro lidi s dysfunkcí dolních končetin. Bylo vytvořeno bulharským vědeckým týmem vedeným Lubomirem Vassilejem, jehož žena po nehodě ztratila možnost ovládat své nohy.

„Je to opravdu praktické. Můžete to používat doma, můžete tak dělat vše sám a být nezávislý. Můžete s jeho pomocí vstát a také rehabilitovat, což je opravdu velmi důležité. Můžete se pohybovat, sednout si a vstát. Zapojujete každou svou aktivní svalovou skupinu, což představuje opravdový pohyb. Lidé s postižením jsou často upoutáni pouze na pojízdné křeslo a tyto cviky nedělají,” říká Vassilejova manželka.

Zařízení je vytvořené tak, aby umožnilo invalidům do něj vlézt i vylézt samostatně. Silvia se s jeho pomocí může dostat do auta a dojet s ním třeba do práce.

„Žádné jiné zařízení nedokáže člověka udržet ve vzpřímené poloze a umožnit mu bez pomoci někoho jiného vstát. To je nezávislost. 21 lidí to do této chvíle vyzkoušelo a nikdo se už bez toho nechtěl obejít. Nikdo nechtěl slézt,” tvrdí Vassilej.

Tým inženýrů by chtěl brzy zahájit komerční výrobu zařízení.

Reklama

Doporučované