Hlavní obsah

Rodiče se chtěli dostat na Facebook dcery, aby zjistili, proč zemřela. Soud dal přednost listovnímu tajemství

Facebook chrání účty zemřelých uživatelů i před rodinnými příslušníky.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Sociální síť Facebook nemusí umožnit rodičům přístup k účtu jejich dcery, která před několika lety za nejasných okolností zemřela. Rozhodl o tom ve středu nejvyšší zemský soud v Berlíně, který tak zvrátil výrok soudu nižší instance.

Článek

Patnáctiletou dívku přejel v prosinci 2012 vlak v jedné ze stanic berlínského metra. Jak přesně se neštěstí odehrálo, není dodnes jasné, a rodiče dívky i proto usilovali o přístup k jejímu účtu na Facebooku. Ze zpráv dcery chtěli zjistit, jestli je možné, že tehdy uvažovala o sebevraždě, nebo třeba jestli nebyla obětí šikany.

Facebook ale požadavek rodičů odmítl a účet dívky zablokoval a uvedl do takzvaného „vzpomínkového stavu". Takto sociální síť postupuje běžně, výjimka je podle jejích pravidel možná jen v případě, že uživatelé před svou smrtí rozhodnou, že k jejich účtu může mít později přístup někdo další. V takovém případě daná osoba může po smrti uživatele měnit například jeho fotky nebo reagovat na žádosti o přátelství. Ani ona ale nemá přístup k chatové komunikaci zemřelého.

Matka dívky Facebook zažalovala, protože byla přesvědčená, že jako dědička má mít k jejímu kontu na sociální síti přístup. Facebook naopak tvrdil, že se konto dědit nedá. Navíc by se zveřejnění komunikace dívky nedotklo pouze jí, ale i osob, s nimiž si dopisovala.

Prvoinstanční soud dal v roce 2015 matce za pravdu, ale Facebook se odvolal. Berlínský nejvyšší zemský soud dnes rozhodl opačně. Ve svém verdiktu uvedl, že i když se konto na Facebooku teoreticky dá dědit, ochrana listovního tajemství je důležitější než nárok rodičů nahlédnout do komunikace dcery. Matka se může ještě dovolat k nejvyššímu spolkovému soudu.

Reklama

Doporučované