Hlavní obsah

Rodící se koalice v Brně chce měnit systém modrých zón. Nový fotbalový stadion je v mlze

Noví koaliční partneři mají smlouvu podepsat příští středu.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně se po koaličním veletoči rodí nové vedení města. Čtyřkoalice v čele s občanskými demokraty dnes ukázala koaliční smlouvu. Pokud ji schválí Piráti, strany dokument podepíší příští středu.

Článek

Patnáct stránek koaliční smlouvy, ale bez avizovaných jmen radních. Členové vznikající čtyřkoalice v Brně po dvoutýdenních jednáních v úterý představili očekávaný dokument. Občanští demokraté, lidovci, Piráti a socialisté však překvapivě nesdělili jména jedenácti radních, kteří budou mít na starosti jednotlivé gesce. „Personální otázky nebudeme sdělovat, protože je ještě musíme dořešit,” řekla na úvod tiskové konference navržená primátorka za ODS Markéta Vaňková.

Otazníky visejí především nad čtyřmi jmény za občanské demokraty. Strana je bude schvalovat teprve na úterním večerním jednání. Jak naznačili Piráti, některá předem navrhovaná jména neprošla. Podle pirátské analýzy důvěryhodnosti byli někteří občanští demokraté ve střetu zájmů nebo měli trestní minulost. „Byli jsme však ujištěni, že ODS už s těmito konkrétními lidmi nespolupracuje. Z mého pohledu nevidím žádný problém. Věřím, že ta spolupráce bude fungovat. Samozřejmě, pokud mí kolegové z místního sdružení schválí koaliční smlouvu,” sdělil lídr Pirátů Tomáš Koláčný.

Redaktoři Seznamu už dříve dvacítku brněnských Pirátů zpovídali a podle odpovědí je schválení textu z jejich strany pravděpodobné. Pokud se tak v pětidenní pirátské rozpravě a následném hlasování stane, politici koaliční smlouvu podepíší příští středu.

Ve smlouvě je přesně stanovené rozdělení jednotlivých gescí. V jedenáctičlenné radě budou čtyři zástupci ODS, třemi lidmi místa obsadí lidovci a Piráti, ČSSD tam zastoupí volební lídr Oliver Pospíšil.

Primátorkou se má stát Markéta Vaňková. ODS bude mít na starosti dopravu, investice, sociální péči, marketing a zahraniční vztahy. Lidovci se budou starat o školství a sport, zdravotnictví, životní prostředí a územní plánování. Pirátům připadla oblast majetku, kultury a participace veřejnosti a socialisti se zaměří na bytovou politiku. Prvním náměstkem zůstane lidovecký lídr Petr Hladík, dalšími náměstky budou Tomáš Koláčný, Oliver Pospíšil a také někdo z ODS, jméno ale zatím nepadlo.

Před novým vedením stojí jeden akutní problém. Nepodařilo se mu oddálit důležitý plán stávající koalice. Především z popudu hnutí ANO tak už příští týden začne fungovat druhá etapa rezidentního parkování. „Bohužel jsme nebyli vyslyšeni dosluhující radou. To je základní problém a velmi špatný krok. Nastane chaos, na který jsme upozorňovali před volbami,” řekla Vaňková. S novými koaličními kolegy navrhovala odsun další fáze na první duben příštího roku.

Občanští demokraté chtějí zřídit koordinátora oprav a uzavírek a lépe nastavit kritéria pro výběrová řízení, aby se kladl důraz nejen na cenu projektů i staveb, ale také na kvalitu a termín dokončení.

Lidovci, kteří budou mít prvního náměstka v osobě Petra Hladíka, mají kromě otázek ve zdravotnictví a školství jeden konkrétní úkol. „Ano, je to jednoduché i komplikované zároveň, do konce volebního období chceme dokončit územní plán,” uvedl Hladík.

Čtyřkoalice chce pokračovat v projektech Janáčkova kulturního centra, nové hokejové haly na místě dnešního velodromu i stánku pro atlety. Naopak v nedohlednu je nový fotbalový stadion za Lužánkami. Mobiliář na městských pozemcích na Ponavě si dlouhodobě nárokuje podnikatel Libor Procházka. „Budeme usilovat o finanční vypořádání. Nevylučujeme ani řešení soudní cestou,” naznačila Vaňková.

Město bude dál pokračovat i v některých sociálních projektech. Zachová zabydlování mladých rodin, další projekty chce vyhodnotit a pak rozhodnout o jejich osudu. „Určitě se zaměříme i na startovací bydlení pro mladé páry,” řekl Oliver Pospíšil.

Reklama

Doporučované