Hlavní obsah

Politický osud Brna drží v rukou hrstka Pirátů. Čtyřkoalice má dostat zelenou

Brno je blíž nové koalici. V rukou ji mají Piráti.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brno je blíž nové koalici. Členové jednacích týmů z ODS, lidovců, socialistů a Pirátů ve středu dokončili text koaliční smlouvy. Do konce týdne chtějí dokument upravit po formální stránce. O jeho osudu rozhodne 20 Pirátů. Podle zjištění Seznamu je většina z nich koalici nakloněná.

Článek

Koaliční smlouva leží na stole, podle jednajících stačí jen upravit gramatické chyby. S trochou nadsázky má nyní politický osud Brna v rukou hrstka Pirátů. Bouřlivě se rodící koalici mohou hned po vzniku potopit. Podle zjištění redakce Seznam Zpráv to však pravděpodobně neudělají. Nezabrání v tom ani část pirátských kritiků ani minulost budoucí primátorky za ODS Markéty Vaňkové. Z ankety s dvacítkou Pirátů brněnského místního sdružení, kteří budou o dokumentu v následujících dnech hlasovat, vyplývá, že velká část členů podporuje kroky vyjednávacího týmu a smlouvu schválí.

Přesto se jednání protahují. Členové týmů z ODS, ČSSD, lidovců a Pirátů chtěli prezentovat text a programové prohlášení už ve středu, nicméně teď si přejí dokument ještě „vyhladit”. „Nově vznikající brněnská koalice ve středu dokončila práce na koaliční smlouvě, která rovněž obsahuje i programové prohlášení včetně všech programových oblastí, na které se budoucí vedení města v příštích letech zaměří. V současné době tento text prochází stylistickou a jazykovou korekturou a připomínkováním ve všech čtyřech zastupitelských klubech vznikající koalice,” uvedli ve společném tiskovém prohlášení.

Členové rodící se koalice předpokládají, že finální dokument i s programovými prioritami, včetně rozdělení kompetencí, představí nejpozději v pondělí. Ani to však neznamená definitivní zelenou.

Podle pirátských pravidel musí na dokument kývnout většina hlasujících z místního sdružení. V brněnské organizaci je přihlášených dvacet Pirátů. Pokud by se do internetového hlasování zapojili všichni, stačí ke schválení jedenáct hlasů. „Kdybych si nebyl jistý podporou, tak daleko se při jednáních nedostaneme,” zdůraznil šéf brněnských Pirátů Tomáš Koláčný.

Z pirátského fóra však zdaleka nezaznívají jen pozitivní ohlasy na novou koaliční platformu. Koláčný a nová koalice má i silné protivníky. Kritizují hlavně spojení s občanskými demokraty a jejich některými silnými zákulisními hráči, kteří politiku strany v Brně ovlivňují už od přelomu tisíciletí. Budoucí primátorka Markéta Vaňková byla blízkou spolupracovnicí bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka a jako advokátka pracovala pro vymahačskou firmu. Společnost s nejasným  vlastníkem vymáhala peníze od dlužníků ostravského dopravního podniku. „Neumím si představit, že by v té koaliční smlouvě bylo něco tak zářného, co by mě donutilo změnit názor. Nemám důvěru v ODS a v její politiku. Navíc má dostat na starost sociální tématiku, což mi přijde až cynické,” sdělil dosavadní zastupitel Pirátů Jiří Ulip.

Je to obrovský podraz, říká vyšachovaný brněnský primátor Vokřál:

Tisková konference končícího primátora Vokřála.Video: Seznam Zprávy

O rozpolcenosti hovoří i pětadvacetiletá dvojka kandidátky Pirátů Markéta Gregorová. Přestože sama není příliš nakloněná koalici s ODS, už několik dní se podílí na vyjednávání. „Mám radost, kolik věcí z našeho programu se do smlouvy podařilo prosadit. Rozhodnu se podle svého svědomí,” nechtěla předjímat.

Třeba Vít Jurásek pravděpodobně koalici schválí. „Předvídatelnost a nedělání piruet je pro mě trochu důležitější než využívání či zneužívání toho, že jsme jazýček na vahách. Myslím si, že shoda na prioritách je v aktuální koalici velká, takže pokud se něco nepokazí gumovými formulacemi nebo jiným podrazem, tak jsem ochotný aktuální koalici podpořit,” sdělil reportérům Seznam Zpráv.

Piráti se zároveň odvolávají na takzvané demokratické minimum. Podle něj hlasují až na základě co největšího množství informací a postupují podle předepsaných pravidel a v souladu s programem strany. „Věříme vyjednávacímu týmu. Dopředu nemůžu říct, jak budu hlasovat, musím si nejprve prostudovat kompletní koaliční smlouvu. Snažíme se dělat především racionální politiku, která není tak zatížená ideologicky. Je třeba velmi přísně ohlídat dodržování koaliční smlouvy. Pokud by ji někdo z partnerů porušoval, tak máme právo vypovědět, ale to bych předjímal,” řekl Jaroslav Kameň.

Členové pirátského týmu si pochvalují silnou pozici. Bez jejich šesti zastupitelů by nová koalice v čele s ODS neutvořila nadpoloviční většinu. „Vzhledem k naší pozici si můžeme dost věcí diktovat a prosadit. Sociální projekty se nebudou bezhlavě rušit. Do koaliční smlouvy jsme prosadili, že město bude mít právo vzít byty v celoměstském zájmu. Samozřejmě se tak bude dít jen v nutných případech,” naznačila Gregorová, která se má stát novou radní pro kulturu.

Piráti budou mít na starosti také oblast majetku a smart city, tedy nových technologií pro správu a chod města. Pokud ovšem sami na koalici kývnou.

Reklama

Doporučované