Hlavní obsah

Rodina Jaroslava Kubery po měsících dostala pitevní protokol

Foto: Seznam Zprávy

Jaroslav Kubera zemřel podle lékařů na infarkt.

Reklama

Manželka dlouholetého senátora Věra Kuberová dává manželovu smrt do souvislosti s jeho plánovanou cestou na Tchaj-wan.

Článek

Je to bezmála čtyři měsíce ode dne, kdy náhle zemřel šéf Senátu Jaroslav Kubera. Ve věku 72 let skonal 20. ledna. Hned den poté byla provedena pitva. Rodina protokol dostala až nyní.

„Konečně jsme obdrželi pitevní protokol, je nám jasné, že všichni čekají na jeho obsah,“ oznámila na sociální síti  politikova dcera Vendula Vinšová.

„Nic závratného ve zprávě není. Jako příčina smrti je uveden infarkt myokardu, o kterém se celou dobu spekuluje a který zmínila i paní primářka při osobní schůzce 6. února. Ve zprávě pak také uvádí, že byl preventivně zajištěn materiál na toxikologické vyšetření, k němuž vzhledem k jednoznačnému pitevnímu nálezu není indikace ani dodatečně požadavek na analýzu nebyl vznesen,“ doplnila.

Manželka dlouholetého senátora Věra Kuberová dává manželovu smrt do souvislosti s jeho plánovanou cestou na Tchaj-wan. Podle ní byl kvůli tomu pod enormním tlakem jak ze strany čínských diplomatů, tak také Pražského hradu. To mělo podle ní jeho stav výrazně ovlivnit.

„Závěr protokolu jsme konzultovali s tátovým ošetřujícím lékařem, kterému byl zaslán, a ten k tomu uvedl: Kromě plic, které odpovídaly tátovu kouření (mj. paní primářka nám při schůzce řekla, že na to, jak kouřil, jsou plíce v pohodě), byl opravdu zdravý a spokojený člověk a sám nepochybuje o tom, že infarkt byl vyústěním toho šíleného psychického tlaku, kterému byl vystaven,“ doplnila k tomu na Facebooku Vinšová.

Kubera se kvůli své plánované cestě na Tchaj-wan setkal několik dní před smrtí jak s čínským velvyslancem, jenž byl proti cestě na ostrov, který Čína považuje za svou integrální součást, tak také s prezidentem Milošem Zemanem. Právě při schůzce s prezidentem měl obdržet také výhrůžný dopis z ambasády, v němž mimo jiné stálo, že české firmy nelibost Číny pocítí.

S prezidentem má brzy právě již zmíněný dopis řešit nový šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

Související témata:

Doporučované