Hlavní obsah

Rohatý protrumpovský radikál věří ve spiknutí i ve vládu iluminátů

Foto: Profimedia.cz

Trumpův příznivec, extremista Jake Angeli.

Reklama

Dvaatřicetiletý Jake Angeli se díky svému nepřehlédnutelnému zjevu stal symbolem středečních událostí v americkém Kapitolu. Potetovaný muž s rohy na hlavě je známou figurou krajně pravicové a konspirační scény.

Článek

V davu, který ve středu večer násilně vnikl do budovy Kapitolu, byl vidět na první pohled. S kožešinovou čepicí, dlouhými rohy a obličejem pomalovaným barvami americké vlajky nešlo arizonského radikála přehlédnout.

Bývalý herec a zpěvák se od roku 2019 pravidelně objevoval před arizonským kapitolem, kde protestoval proti konspiracím, které podle svých slov objevil. Angeli je stoupencem konspiračního hnutí QAnon, sám si nechává říkat „Q Šaman“.

Co je QAnon?

Konspirační teorie, podle níž prezident Trump vede tajnou válku s kultem pedofilních satanistů, kteří jsou přítomni ve vládě, byznysu i médiích. Podle lidí, kteří tuto teorii podporují, jednou nadejde den zúčtování, kdy lidé jako demokratka Hillary Clintonová nebo herec Tom Hanks budou dopadeni. Teorie, která se poprvé objevila před třemi lety, už není okrajovou záležitostí, přiblížila se názorovému mainstreamu a Trump ji nepopírá. Facebook a Twitter příspěvky i účty, které se teorií zabývají, blokují.

„Q Šaman“ si myslí, že Donald Trump je obětí rozsáhlého spiknutí. Mimo jiné i proto, že bojoval proti „pedofilním kanibalům“ v demokratické straně. Stejně jako sám Trump i Angeli je přesvědčen, že loňské prezidentské volby byly jedním velkým podvodem a pravým vítězem měl být vyhlášen stávající prezident.

V rozhovoru pro server AZ Central Angeli přiznal, že kožešinový klobouk a další propriety nosí hlavně proto, aby k sobě připoutal pozornost. Jeho bizarní vizáž s rohy ale může odkazovat i k symbolice spojené s bohy Ódinem a Wotanem - právě takzvaný wotanismus je politické a náboženské identitářské hnutí, k němuž se hlásí rasisté, stoupenci krajní pravice a nadřazenosti bílé rasy. Ideologie má zálibu v boji a touze po krvi.

Teď vidím, co se skutečně děje

Na těle má pak Angeli vytetované vikingské symboly. Na hrudi má například propletené trojúhelníky, jež znamenají „uzel válečníků zabitých v boji“. Pod trojúhelníky je vikingský strom života, který - pokud zemře - způsobí konec světa.

Angeli věří v politické, ale i vědecké celosvětové spiknutí, které má za cíl nastolit nový světový řád. Ke svému přesvědčení dospěl dle svých slov po pátrání na internetu. Zvláště ho zaujaly teorie o tom, že svět ovládají ilumináti a skupina Bildeberg (každoroční konference, na níž se střetává asi 120 až 150 osobností ze Severní Ameriky a Evropy). „Ach, můj bože, teď vidím, co se skutečně děje,“ řekl si prý v jedné chvíli během svého internetového pátrání.

V jednom z rozhovorů, které poskytl v domovské Arizoně, mluvil Angeli o tom, že státy zavádějí ve spolupráci s bankami přísně tajné technologie, které mají vytvořit „nekonečnou energii, gravitační technologii nebo další pokrok v klonování“. Vše má jediný cíl - nastartovat nový světový řád. Vlády a média samozřejmě ohrožují lidi jako on, kteří se snaží odhalovat pravdu.

Někteří aktivisté podporující Trumpa přesto tvrdí, že Angeli je spolu s dalšími účastníky útoku na Kapitol maskovaný člen Antify. Na sociálních sítích se už objevil snímek, na němž je muž na demonstraci hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží). Na oříznutém snímku už ale není vidět, že Angeli ve skutečnosti držel transparent s písmenem Q značícím hnutí QAnon a že se naopak účastnil protidemonstrace.

Den po vniknutí do budovy Kapitolu se Angelimu dovolal reportér listu The Globe and Mail of Toronto. Aktivista mu tvrdil, že policie jeho a další Trumpovy stoupence přestala ve středu blokovat a nechala ho vstoupit do budovy. Po nějaké době prý policisté slušně požádali, aby odešel, což podle svých slov udělal.

Reklama

Doporučované