Hlavní obsah

Rok komika v čele Ukrajiny. Jak se země změnila pod Zelenským?

Foto: Profimedia.cz

Volodymyr Zelenskyj je bývalý moderátor a komik.

Reklama

Už je to rok, co komik Volodymyr Zelenskyj usedl do prezidentského křesla. Místní média přinesla přehled toho, co před rokem zemi slíbil. A kolik se toho splnilo.

Článek

Před rokem slíbil, že vyvede Ukrajinu z temnoty. A za 365 dní se toho stalo opravdu hodně, upozorňuje ukrajinský web Ukrinform. Mnohem více práce ale ukrajinského prezidenta ještě čeká. Zelenskyj se ujmul vlády ve chvíli, kdy se Ukrajina nacházela ve stavu roztříštěnosti. Situaci komplikovala i válka na Donbasu, jejíž ukončení se stalo pro nově zvoleného prezidenta klíčovým úkolem. Po dvou měsících jeho vládnutí proběhly volby do Verchovné rady, o měsíc později byla nově zvoleným ukrajinským parlamentem sestavena nová vláda v čele s Oleksijem Hončarukem. Zákonodárná a výkonná moc v zemi tedy získaly úplně novou podobu. Za rok ukrajinská vláda zažila kardinální změny a k její úplnému restartování došlo celkem třikrát.

Došlo také k rozmrazení jednání o situaci na Donbasu, a to i přesto, že první setkání představitelů Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny (tzv. normandská čtyřka) zásadní průlom nepřineslo. Podařilo se ale oddělit vojska na východní Ukrajině v lokalitách Stanycja Luhanska, Zolote a Petrivske. Na hranici s Krymem byly postaveny pozemní kontrolní body. Otevřel se také nový most vedoucí do oblasti okolo města Luhansk. Ve snaze zabránit šíření ruské propagandy na okupovaném území vznikla televizní stanice Dom.

Na popud Zelenského proběhla také výměna desítek politických vězňů, včetně těch, kteří v zajetí strávili roky. Tak se do vlasti vrátil i známý režisér Oleh Sencov, který byl odsouzen na 20 let vězení za údajný terorismus na anektovaném Krymu. Setkání s rodinami se dočkali i ukrajinští námořníci, již byli zadrženi při incidentu v Kerčském průlivu.

Pozitivní je, že během roku ukrajinský parlament schválil řadu zákonů, jejichž návrhy v minulosti neprošly. Došlo tak ke zrušení poslanecké imunity, které by podle šéfa státu mělo vykořenit korupci v ukrajinské politice. Přijal se i zákon o impeachmentu, který dosud v právním systému Ukrajiny chyběl.

Věčně populární

Bývalý moderátor, herec a komik Volodymyr Zelenskyj před rokem získal přízeň Ukrajinců v podobě 73 % voličských hlasů a dodnes zůstává jediným ukrajinským prezidentem, který si udržel tak vysokou popularitu. Podle průzkumu by pro Zelenského hlasovalo 40 procent obyvatelstva, píše server Hromadske.

Odborníci se shodují, že má země pod vedením současné hlavy státu velmi pozitivní dynamiku. To se však neobejde bez kritiky ze strany některých politiků. Předseda volebního výboru Oleksij Košel tvrdí, že Zelenskyj nesplnil svoje klíčové sliby, které před rokem vykřikoval během debaty se svým tehdejším volebním sokem. „Spoustu věcí, z nichž před rokem obvinil Porošenka, se dá aplikovat i na Zelenského,“ uvedl Košel.

Rok zpátky při debatě na kyjevském olympijském stadionu se totiž Zelenskyj ptal: „Jak se stalo, že Ukrajina je téměř nejchudší zemí s nejbohatším prezidentem v historii?“ Realita ale ukazuje, že základní ekonomické ukazatele se nezlepšily ani během vlády Zelenského, a některé z nich se dokonce zhoršily. Průmyslová produkce se snížila o 0,5 % (v roce 2018 se zvýšila o 3 %) a celková produkce zemědělství vzrostla jenom o 1,1 % (v roce 2018 o 8,1 %).

I přes některé nejisté výsledky volebních slibů o sobě na počest výročí své inaugurace nechal Zelenskyj natočil film, v němž otevřeně mluví o tom, čeho všeho jeho tým za jeden rok ve vedení země dosáhl:

Reklama

Doporučované