Hlavní obsah

Rok od porodu, který přepsal učebnice medicíny. Matka byla 117 dní po smrti

Foto: Shutterstock.com

Rok od unikátního porodu v Brně. Zprávy o narození holčičky tehdy obletěly svět. (Ilustrační foto)

Reklama

Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno se před rokem povedl unikátní počin. Přivedl na svět holčičku, jejíž matka byla fakticky už několik měsíců po smrti. Pomáhal téměř padesátičlenný tým odborníků včetně rodiny.

Článek

Dnes slaví své první narozeniny. Žije s otcem v Třebíči a od ostatních dětí se na pohled ničím neliší. Přesto má za sebou silný příběh a medicínský zázrak, o němž referoval celý svět. Narodila se při unikátním porodu mozkově mrtvé matky. Lékaři udržovali vitální funkce ženy po dobu 117 dní. Umožnili tak nenarozenému dítěti vývoj až do 34. týdne těhotenství.

Sedmadvacetiletou matku transportovali loni v dubnu v 16. týdnu těhotenství na Oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Brně. Manžel ji krátce předtím našel doma v bezvědomí. Ukázalo se, že příčinou byla cévní malformace provázená krvácením do mozku.

„Za zcela zásadní fakt, který předurčil budoucí záchranu dítěte, považuji to, že u pacientky nedošlo k zástavě dechu,“ sdělil Roman Gál. Je přednostou Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno a LF MU. Ženě pomohla rychlá akce zdravotníků. „Záchranáři ji ihned napojili na umělou plicní ventilaci a zajistili oběhové funkce. Následné CT vyšetření v naší nemocnici prokázalo krvácení do levé mozkové hemisféry,“ dodal.

Mozková smrt pacientky nastala v 16 hodin téhož dne. Klinické neurologické vyšetření potvrdilo smrt mozku. „Dítě v 16. týdnu těhotenství nebylo životaschopné. Museli jsme se tedy v součinnosti s rodinou i vedením nemocnice rozhodnout, jakým způsobem budeme dále postupovat,“ řekl Gál.

Žena trpěla arteriovenózní malformací. Nejčastěji se jedná o vrozené onemocnění mozkových cév. Hlavní riziko spočívá v prasknutí malformace a vzniku krvácení do mozku.

Svůj zdravotní stav předtím řešila i s rodinou. „Samotný fakt, že se pro těhotenství rozhodla, svědčil o tom, že by si přála o zachování plodu bojovat. Po důkladných úvahách a také s ohledem na přání rodiny jsme se rozhodli, že se život nenarozeného dítěte pokusíme zachránit,“ doplnil lékař.

Nenarozenému dítěti četli pohádky

Za matkou a dítětem chodila rodina. Například mu babička četla pohádky. „Nikdo se tomu nesmál. Bylo dobré, že tam byli a střídali se. Šlo tam i o péči, jakou je například hlazení. To už se dnes zavádí i v rámci neonatologie,“ sdělil emeritní přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Pavel Ventruba. S kolegy tehdy přípravy na porod dennodenně řešil. Nepochybuje o tom, že přítomnost blízkých plod pozitivně ovlivnila.

„Někdo vám může vyvrátit, že to má vliv. Těžko na to uděláte nějakou studii. To jsou věci, kterým člověk musí trochu věřit. Nebyl to zázrak jednoho, nebo druhého. Byla to souhra všech věcí, které byly náročné, ale vyšlo to,“ dodal.

Foto: FN Brno

Pohled na operační sál, kde probíhal unikátní porod císařským řezem.

O pacientku se staralo zhruba 50 odborníků. „Na péči se podíleli odborníci z naší kliniky, nutriční specialisté, gynekologové, neonatologové, rehabilitační specialisté, endokrinolog a pravidelně jsme situaci konzultovali také s mikrobiology,“ vysvětlil Gál. Případ je výjimečný i dobou hospitalizace pacientky s mozkovou smrtí. „Z dostupných pramenů si troufáme tvrdit, že se také jedná o rekord světový ve smyslu délky poskytované péče, porodní hmotnosti plodu (2130 g) a skvělého zdravotního stavu novorozence,“ upřesnil.

Rodina vybrala datum 15. srpna

Případ je jedinečný z více pohledů. „Unikátnost vidím v tom, že to na jedné straně bylo relativně smutné. Událo se to velice brzy v raném těhotenství. Na druhou stranu bylo štěstí, že se to podařilo dotáhnout skoro až do konce těhotenství,“ sdělil Ventruba. Podle něj byl úkol jeho oboru jednoduchý. „My jsme říkali, že s životaschopností plodu nejsme schopni moc udělat. To znamená, že to byl úkol hlavně všech anesteziologů, intenzivistů a dalších odborníků. Po dosažení vitality plodu, o což se bojovalo, bylo naším úkolem monitorování, sledování a rozhodování co a jak,“ řekl.

Holčička se narodila pomocí císařského řezu. „V posledních čtyřech týdnech před ukončením těhotenství jsme věděli, že je císařský řez možný s relativně dobrou prognózou a velikostí plodu,“ sdělil Gál. Lékaři zároveň museli dávat pozor, aby plod nebyl ohrožen selháním jakéhokoliv orgánu matky. „Společně s gynekology jsme stanovili 34. týden jako optimální a rodina se pak rozhodla pro datum 15. srpna, které bylo zároveň dnem úmrtí maminky,“ dodal.

Případ posunul hranice moderní medicíny a možností lidského těla. „Tělo naší pacientky dokázalo, že za rozsáhlé podpory moderní medicíny je možné dát nový život dítěti, a to i přes svou vlastní mozkovou smrt,“ upřesnil Gál. Podle něj k narození miminka přispěl i velice dobrý zdravotní stav matky. „Celý případ zároveň beru jako důkaz toho, že péče v naší nemocnici a klinice je skutečně na vysoké úrovni, jinak by toto nebylo možné,“ doplnil.

Reklama

Doporučované