Hlavní obsah

Romskou menšinu budou ve slovenském parlamentu zastupovat tři poslanci

Foto: Profimedia.cz

Jarmila Vaňová, zvolená poslankyně ve slovenském parlamentu.

Reklama

Víkendové slovenské parlamentní volby přinesly spoustu překvapivých zvratů, emotivních momentů i zajímavých příběhů. Jedním z nich je určitě úspěch tří romských poslanců, kteří se do Národní rady dostali za hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Je to největší romské zastoupení, jaký kdy slovenský parlament měl.

Článek

Trojlístek nových romských poslanců se skládá z Petra Polláka ml., Jána Heráka a Jarmily Vaňové. Všichni kandidovali za hnutí Igora Matoviče Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, které v sobotních volbách zvítězilo. Romské zastoupení měly i kandidátky PS-Spolu nebo Křesťanskodemokratické hnutí, ani jedna však nezískala parlamentní mandáty.

Osmadvacetiletý Peter Pollák je slovenský aktivista. Jde ve šlépějích svého otce, Petera Polláka staršího, který byl poslancem NR v letech 2012–2016, také za hnutí OLaNO. Působil jako zplnomocněnec vlády pro romské komunity. Nyní je poslancem Evropského parlamentu.

Jak vypadala vítězná noc u OLaNO?

Pollák mladší kandidoval v Levoči a získal dohromady 20 329 preferenčních hlasů od slovenských voličů. „Často mě k otci přirovnávají, ale já mám svoji cestu,“ píše ve svém volebním medailonku Peter Pollák.

Další úspěšnou kandidátkou je Jarmila Vaňová, která se dlouhodobě věnuje lidskoprávním tématům. „Během celé kampaně jsem voličům říkala, že i my Romové potřebujeme mít své zástupce,“ řekla v návaznosti na výsledky voleb Vaňová pro server Romea.

Čtyřiapadesátiletá Vaňová byla dříve novinářkou. Dnes je čerstvě zvolená poslankyně sociální pracovnice na košickém sídlišti. K tomu vyučuje na střední škole romský jazyk a kulturu. Z romského jazyka také tlumočí a překládá. „Děkuji za úžasnou mobilizaci i Romům, kterou ukázali všem občanům Slovenské republiky,“ řekla Vaňová serveru Romea.

Jako třetí romský poslanec za OLaNO se do parlamentu dostal Ján Herák, vysokoškolský pedagog z Považské Bystrice. Rovněž Herák spadá do kolonky aktivista. Věnuje se zejména dětem a dospívajícím a jejich rodinám.

Na Slovensku jsou Romové druhou největší menšinou. Tvoří asi deset procent slovenské populace. Doposud romskou komunitu v parlamentu reprezentoval Štefan Vavrek, který byl členem klubu strany Most-Híd. Ta naopak reprezentuje maďarskou menšinu, tu nejpočetnější na Slovensku. V sobotních volbách se ale do parlamentu nedostala.

Romská menšina je nejvíce zastoupena na východě země, v Košickém, Banskobystrickém a Prešovském kraji.

V České republice máme romské zastoupení pouze na komunální úrovni. V parlamentu byla naposledy romská politička Monika Mihaličková, která zasedla do poslanecké lavice za Unii svobody v roce 1998.

Reklama

Doporučované