Hlavní obsah

Ronaldo může kvůli obvinění ze znásilnění přijít o desítky miliard. Otočí se k němu sponzoři zády?

Foto: Profimedia.cz

Ronaldo může kvůli obvinění ze znásilnění přijít o zásadní kontrakty.

Reklama

Cristiano Ronaldo obvinění americké učitelky, která jej nařkla ze znásilnění, razantně popírá. Zatímco Juventus vyjádřil svému hlavnímu koni na twitterovém účtu podporu, Ronaldův hlavní sponzor Nike je o poznání střízlivější. Americký gigant uvedl, že je „hluboce znepokojen”. Podobně reaguje i firma EA Sports.

Článek

Fotbalová hvězda Cristiano Ronaldo se jen pár měsíců po přestupu z Realu Madrid do Juventusu potýká se závažným obviněním. Američanka Kathryn Mayorgaová jej obvinila ze znásilnění, ke kterému mělo dojít v roce 2009 v hotelu v Las Vegas. Ronaldo připouští, že k sexuálnímu styku došlo, nařčení ze znásilnění ale rozhodně odmítá.

Jak na obvinění reagují Nike a EA Sports?

Zatímco problémy kvůli daňovým únikům vynesly portugalské hvězdě, která byla letos časopisem Forbes vyhlášena třetím nejlépe placeným sportovcem světa, pouze dvouletou podmínku, toto obvinění by mohlo mít zásadní dopad na jeho kariéru. Po amerických hvězdách NBA Michaelu Jordanovi a Lebronu Jamesovi se Ronaldo stal třetím sportovcem, který se značkou Nike podepsal doživotní smlouvu. Výjimečný kontrakt má cenu miliardy dolarů, tedy přes 22,4 miliardy korun. „Jsme hluboce znepokojeni obviněními a situaci budeme nadále blízce sledovat,” prohlásil americký gigant.

Stejné stanovisko má i další významný sponzor, světová počítačová firma EA Sports. „Viděli jsme příslušnou zprávu popisující obvinění proti Cristianovi Ronaldovi. Situaci blízce monitorujeme, stejně jako předpokládáme, že sportovci a ambasadoři zastupující naši značku jednají způsobem, který je v souladu s hodnotami společnosti EA,” prohlásila firma, v jejíž hře FIFA se Ronaldo už dva roky za sebou objevuje jako hlavní tvář.

Další firmy, se kterými má Ronaldo domluvené reklamní i obchodní kontrakty, jsou například Herbalife nebo výrobce kufrů American Tourister. Podle Forbesu si Ronaldo celkem za loňský rok vydělal 108 milionů dolarů (kolem 2,4 miliardy korun).

Juventus se za svého koně postavil

Italský klub, do kterého Ronaldo za 100 milionů eur (přibližně 2,6 miliardy korun) přestoupil v červenci, se za svou hlavní hvězdu postavil. „Cristiano Ronaldo v uplynulých měsících ukázal obrovskou profesionalitu a obětavost, které si všichni v Juventusu váží.”

Ronaldo se rozohnil na svém twitterovém účtu

Útočník Juventusu od začátku obvinění označuje za „fake news”. Ve středu vydal prohlášení i na svém twitterovém účtu: „Nařčení proti mně důrazně popírám. Znásilnění je ohavný zločin, který jde proti všemu, kým jsem a v co věřím. Stejně, jako jsem odhodlaný očistit své jméno, odmítám také živit mediální humbuk vytvořený lidmi, kteří se na mně snaží zviditelnit,“ uvedl Ronaldo na Twitteru v portugalštině a angličtině a v druhém tweetu dodal: „Mé čisté svědomí mi dovolí v klidu očekávat výsledky jakýchkoli vyšetřování.“

Právníci hvězdného Portugalce chystají žalobu na německý Der Spiegel, který zprávu o znásilnění zveřejnil spolu s výpovědí Mayorgaové, která Spiegelu řekla, že ji Ronaldo před devíti lety coby pětadvacetiletou análně znásilnil. Po události měl před ní klečet na kolenou a pronést. „Z 99 procent jsem dobrý chlap, nevím, co je s tím jedním procentem.“

Právník dnes 34leté ženy u soudu napadl dohodu o mlčenlivosti, kterou tehdy podepsala. V roce 2010 se s Ronaldem měla údajně mimosoudně dohodnout na vyrovnání ve výši 375 tisíc dolarů, (dnes přibližně 8,3 milionu korun). Součástí jeho žaloby je i dokument, ve kterém celou situaci líčí ze svého pohledu právě fotbalista. „Vícekrát řekla ne a stop,“ cituje dokument Ronalda.

Mayorgaová tvrdí, že odvahu mluvit o znásilnění po takové době jí dodalo hnutí #MeToo. Svým přiznáním chce prý pomoci světu zjistit, zda Ronaldo neublížil i dalším ženám.

Reklama

Doporučované