Hlavní obsah

Ronaldův návrat do Divadla snů okouzlil svět, v premiéře nabídl dva góly

Foto: Profimedia.cz

Cristiano Ronaldo (vlevo) slaví jeden ze svých zásahů spolu s krajanem Brunem Fernandesem.

Reklama

Nestárnoucí gólostroj jménem Cristiano Ronaldo slavil po dlouhých dvanácti letech svou obnovenou premiéru na Old Trafford, který je přezdíván Divadlem snů. Comeback do dresu Manchesteru United oslavil Portugalec dvěma góly.

Článek

Ronaldománie se stupňuje, celotýdenní marketingová kampaň dostává fanoušky do varu. Nadšeně kvitují, když se 45 minut před úvodním hvizdem utkání proti Newcastlu dozvídají, že slavný Portugalec nastoupí. Žádná aklimatizace, žádné odklady, CR7 se po přestupu z Juventusu Turín objeví v dresu Manchesteru United při nejbližší možné příležitosti.

Když vyběhne hráč označovaný CR7 k rozcvičce před zápasem, ozve se v nabitém hledišti burácení odpovídající oslavám vstřelené branky.

Na tohle všichni čekali. Ti největší fanatici dokonce neváhali tasit až dva tisíce liber (necelých 60 tisíc korun), aby se nakonec dostali na vyprodaný Old Trafford a osobně přihlíželi dalšímu startu Ronalda v červeném dresu po dvanáctileté odmlce.

Jako supertalentovaný mladík ze Sportingu Lisabon dorazil Cristiano Ronaldo do Manchesteru United poprvé v roce 2003. Pod dohledem Alexe Fergusona tady rozvinul svůj talent natolik, že už v éře United se o něm hovořilo jako o jednom z nejlepších hráčů světa. Tuto pověst pak potvrzoval i v průběhu angažmá v Realu Madrid. Poslední tři sezony pak strávil v Juventusu. Teď se tedy vrací na „místo činu“.

Příběh Cristiana Ronalda není ojedinělou událostí v rámci anglické nejvyšší soutěže. Premier League zažila v moderní éře už několik grandiózních návratů. Namátkou za svůj někdejší klub po několikaleté prodlevě podruhé debutovala ofenzivní esa jako Thierry Henry (Arsenal), Gareth Bale (Tottenham) nebo Didier Drogba (Chelsea). Jenže lovestory světové megastar Ronalda a Manchesteru United se zřejmě psala v trochu jiné dimenzi, i ve 36 letech se Portugalec vrací ve stylu superhvězdy, nikoli nějakého hráče „před důchodem“, to tedy ani omylem.

Několik dnů před svým druhým debutem dokázal Ronaldo překonat i klubový ekonomický rekord. Ihned po oficiálním oznámení, že portugalská ikona navlékne znovu červený dres United s magickým číslem sedm, padlo dosavadní maximum v počtu denních objednávek dresů, a to v průběhu pouhých pěti hodin.

V předzápasovém rozhovoru pro Sky Sports Ronaldo prohlásil, že není v Manchesteru jen tak na dovolené.

„Chci tu znovu zažít úspěchy. Chci vrátit Manchester United tam, kam patří. Můj příchod je příležitostí pro mě, spoluhráče i fanoušky. Pevně věřím, že budu přínosem minimálně další dva tři roky,“ uvedl sebevědomý kanonýr, který se svým staronovým chlebodárcem podepsal dvouletý kontrakt.

Koncert v portugalském rytmu

„Ztracený syn“ Sira Alexe Fergusona, někdejšího dlouholetého kouče na adrese Rudých ďáblů, se vrátil na Old Trafford stylově. Dojatý Ferguson tomu přihlížel z čestné lóže.

K prvním dotekům s míčem portugalského kouzelníka došlo hluboko na půli hřiště, ale diváci je neváhali doprovodit jásotem. Od úvodního hvizdu bylo zřejmé, že vzájemná chemie dvou portugalských spoluhráčů, tedy Cristiana Ronalda a Bruna Fernandese, bude pro úspěch United tím klíčovým faktorem vedoucím k úspěchu. Už v páté minutě Ronalda nebezpečně do vápna vysunul právě Bruno Fernandes, ale to forvardovi chybělo při obtížném zpracování i trochu štěstí.

Ronaldo se v úvodních minutách tlačil do zakončení, ale mušku měl značně nepřesnou. Disciplinovaní hráči Newcastlu, kteří si byli dobře vědomi Ronaldovy palebné síly, Portugalce na hrotu pečlivě ztrojovali.

United dle očekávání trpělivě dobývali sešikované řady hostí, hráči Newcastlu se na útočnou polovinu dostávali jen sporadicky. V 19. minutě Ronaldovi scházely pouhé dva kroky, aby usměrnil mezi tři tyče nepřesnou hlavičku jeho exspoluhráče z Realu Madrid, francouzského stopera Raphaela Varaneho.

V poslední minutě prvního poločasu donutil devatenáctiletý Mason Greenwood slaboučkou střelou brankáře Woodmana k nepřesvědčivému zákroku, míč se vykutálel na malém vápně a pohotový snajpr Ronaldo neměl s dorážkou sebemenší problém. Ronaldovo ikonické „Siuuuu“, které se sborově linulo z hrdel natřískaných tribun, muselo být slyšet snad i v sousedním Liverpoolu.

Legendární kanonýr a nyní uznávaný komentátor Gary Lineker předpoločasové dění trefně glosoval se slovy: „Ronaldo se prosadil. Samozřejmě, že ano.“

I přes několik nepřesností prokázal Portugalec unikátní instinkt gólového zabijáka a ohromnou touhu vítězit. To díky němu si mohli domácí fanoušci maximálně užít poločasovou přestávku.

Druhý poločas toho v úvodu moc nenabídl, ale v 56. minutě se po útočném výpadu ofenzivních tahounů Newcastlu Almirona se Saint-Maximinem podruhé ve své kariéře prosadil krajní bek Javier Manquillo.

Faktor Ronaldo však vnesl na kopačky domácích borců klid a rozvahu i přes tento citelný direkt. Levý bek domácích Luke Shaw využil dálnice v hloubi pole, navezl míč až před vápno a vysunul přihrávkou Ronalda, ten natáhl ke sprintu à la Usain Bolt a levačkou nasměroval míč Woodmanovi přímo mezi nohy.

„Jakoby ani nikdy neodešel,“ poznamenal na svém twitterovém účtu Ronaldův spoluhráč Marcus Rashford, odchovanec Manchesteru United, který je aktuálně mimo hru kvůli operaci ramene. Pavel Nedvěd, současný viceprezident minulého zaměstnavatele Ronalda, tedy Juventusu Turín, byl dnes během utkání v živém vysílání streamovací služby DAZN. Druhou trefu Portugalce okomentoval se slovy, že není překvapen.

Dlužno dodat, že brankář hostí, který se výrazně podepsal na obou gólech Ronalda, si počínal, jako kdyby snad chtěl domácímu miláčkovi jeho debut co nejvíce osladit.

Na 3:1 navýšil skvěle hrající Bruno Fernandes, když nádherně obalil svůj projektil zpoza vápna vnitřním nártem a nedal Woodmanovi sebemenší šanci. Ještě před finálním hvizdem dokázal střídající Jesse Lingard zpečetit výhru domácích po přiťuknutí Paula Pogby na konečných 4:1.

„Cristiano včera v hotelu promluvil ke spoluhráčům, bylo znát, že mu na dnešku nesmírně záleží. Mám z něho ohromnou radost. Dneska předvedl, že umí stále být tím rozdílovým hráčem. Cítí, kdy se vydat kupředu. Chladnokrevně rozezná klíčové okamžiky, ve kterých zachová klid. Dnes bylo krásně vidět, jak pozvedl celý tým. Fanoušci musí být štěstím bez sebe. Mám pocit, že jsme díky němu zase ve starých dobrých časech,“ radoval se v rozhovoru pro klubová média norský kouč domácích Ole Gunnar Solskjaer, někdejší spoluhráč Ronalda.

Ronaldo svým produktivním představením stihl překonat v historickém žebříčku nejúspěšnějších střelců Premier League Belgičana Edena Hazarda (86) a Španěla Fernanda Torrese (85). V Manchesteru United, kde Ronaldo podepsal kontrakt na dva roky, může portugalská hvězda doplněná pracovitým týmem snést fanouškům klidně i modré z nebe.

Reklama

Doporučované