Hlavní obsah

Notičky: Na Strahově se konečně rozhýbe vyšetřování Berbrových parťáků

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Jaroslav Šilhavý si láme hlavu s reprezentačními omluvenkami.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Vězte, že za pouhých pět týdnů, konkrétně 17. října, už to bude rok, co policie zatkla a obvinila z několika trestných činů Romana Berbra a s ním i řadu dalších osob z fotbalového prostředí.

Vedle bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra je v souvislosti s manipulacemi fotbalových zápasů a také s defraudací finančních prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu obviněno celkem dalších 21 fyzických osob a jedna právnická. Tou je klub Slavoj Vyšehrad, jehož někdejší sportovní ředitel Roman Rogoz je druhou hlavní figurou celého příběhu.

Policejní vyšetřování nadále probíhá. Berbr přišel o všechny své fotbalové funkce a začátkem června došlo k fotbalovému „převratu“, kdy si delegáti valné hromady FAČR zvolili nové vedení asociace, jež pak postoupně začalo obměňovat i postberbrovské pracovníky strahovského aparátu.

Klíčovou novinkou posledních dní je skutečnost, že se Fotbalové asociaci ČR podařilo získat status poškozené osoby v rámci trestního řízení vedeného s Berbrem a spol. A to znamená dvě věci. Za prvé: FAČR může v budoucnu uplatňovat nárok na náhradu způsobené škody. Za druhé: Zmocněnci FAČR dostanou přístup k vyšetřovacímu spisu. A to umožní realizovat efektivní disciplinární řízení, nikoli jen formální, jež bylo vedené dosud.

Snahu dostat se „do spisu“ deklarovalo sice i staré vedení asociace s předsedou Martinem Malíkem a generálním sekretářem Janem Paulym mladším. Jenže tato jejich údajná snaha byla neúspěšná. Buď proto, že dotyční záměrně dělali procesní chyby, aby jim orgány činné v trestním řízení nemohly vyhovět, anebo proto, že se tyto osoby, které po Berbrovi na Strahově zbyly, jaksi netěšily důvěře vyšetřujících orgánů. Nejspíš hrály souběžně roli oba faktory.

To víte, když se vám za poškozenou stranu prezentuje stejný Jan Lego, donedávna ředitel právního oddělení FAČR, který s vámi coby advokát Romana Berbra absolvoval v den zatčení domovní prohlídku svého klienta, asi ho přeci jen neberete úplně vážně.

V uplynulých měsících prosákly do médií z policejních materiálů i kusé informace o nestandardních kontaktech Berbra, Rogoze a spol. s několika dalšími osobami, vůči kterým však nebylo zahájeno trestní stíhání. Tady se bavíme třeba o rozhodčích Pavlu Královcovi, Petrovi Ardeleanu nebo Pavlu Rejžkovi, případně o pracovníkovi strahovského sekretariátu Janu Hořejším a dalších.

Stará Etická komise FAČR vedená Janem Paulym starším s nimi sice zahájila disciplinární řízení, ale bez konkrétnějších informací z vyšetřovacího spisu logicky neměla šanci se v těchto případech k nějakému rozhodnutí dobrat.To všechno by se nyní mohlo a mělo změnit. FAČR má nový výkonný výbor, nového generálního sekretáře, nového šéfa právního oddělení i novou etickou komisi.

Do jejího čela byl zvolen Jan Eisenreich, který má za sebou desítky jarních valných hromad okresních a krajských fotbalových svazů, kde v barvách F-evoluce sváděl s Janem Paulym mladším a jeho spolupracovníky řadu legislativních bitev o to, kdo smí a nesmí být k volbám připuštěn, o platnost mandátů a výsledků voleb a podobně.

Teď ho tedy čeká nová role. Předpokládejme, že jeho komise dostane k dispozici konkrétní nahrávky odposlechů a celistvější pasáže policejního spisu. A díky tomu bude moci snáze určit, zda se osoby, které stále ještě jsou členy Fotbalové asociace ČR, dopustily přestupků proti disciplinárnímu řádu.

Pavel Královec už ukončil rozhodcovskou kariéru, nicméně v Karlovarském kraji funguje jako delegát utkání. Etická komise by měla rozhodnout, zda nějak pochybil, když s Romanem Berbrem před finále Mol Cupu Liberec-Sparta debatoval například o „suchým hajzlu“, což je poněkud nesrozumitelná šifra.

Sudí Ardeleanu a Rejžek už od jara stojí mimo profesionální listinu rozhodčích, jsou tedy v jakémsi vakuu. A Etická komise FAČR je teď z něj může posunout: Buď je potrestat za pochybení, nebo očistit a vrátit případně do hry. Tak se nechme překvapit. Tak trochu usínající kauza by se teď měla každopádně probudit.

Kouzelník týdne: Jaroslav Šilhavý

​Trenér české fotbalové reprezentace se dostal do situace, kterou mu opravdu nebylo radno nikterak závidět. Zhruba dvě desítky absencí a omluvenek ho postavily do role, ve které bylo skutečně zapotřebí čarovat a improvizovat.

Není ani tak podstatné, co z toho vykouzlil teď, byť už víme, že šlo o kvalifikační výhru nad Běloruskem, vysokou prohru v Belgii a plichtu v přátelském utkání s Ukrajinou. Podstatné totiž bude, jakou vnitřní sílu, součinnosti a sebevědomí vykouzlí Šilhavý v barážových zápasech na jaře. Ať už je zaručí druhé místo v kvalifikační skupině, nebo pozice vybojovaná v Lize národů. Blíže jsme vše popsali v pondělním glosáři.

Zásahy týdne

Sportovci: Podvádělo se. Kauza covidového letu se dostala až na jednání sněmovního podvýboru pro sport. Poškození sportovci tam hovořili o manipulacích s tzv. seating listem. A šéf olympijského výboru Jiří Kejval se potil…

Komu vadí Kejval.komentáři jsme kauzu vložili do kontextu vzájemné rivality kapitánů českého sportu.

Je CR7 poklad, nebo problém? Podcast Angličan s novým hostem Lukášem Váchou se detailně podíval na návrat Cristiana Ronalda do Manchesteru United.

Jak nepřijít o majetek. Tematiku finanční negramotnosti fotbalistů nahlédl detailněji Karel Tvaroh.

Jihoamerický skandál. Proč se v utkání Brazílie-Argentina odehrálo jen pár minut a pak ho úřady ukončily.

Tweet týdne

Věci se daly do pohybu. Nejen v Pardubicích, ale i v Hradci Králové se začne stavět nový fotbalový stadion. Nejdřív tedy musí strhnout zbytky toho starého. A pak se snad konečně začne naplňovat sen, o kterém už si mnozí Východočeši mysleli, že se jeho realizace nikdy nedočkají.

Co trefili jinde

Viktoria Plzeň na prodej. Změna vlastníka předního českého klubu by mohla proběhnout ještě letos. (iSport)

V Pardubicích hokej, v Hradci fotbal? Z podobného soudku je příběh o zájmu podnikatele Petra Dědka o další východočeský sportovní klub. (idnes)

Film o Baníku. Premiéra je naplánovaná na listopad, ale už teď se objevil první trailer k filmu Adama Sušovského o fenoménu jménem Baník Ostrava. (Bez frází)

Proč skončili se Slavií. Zajímavý rozhovor s Jakubem Dobiášem, šéfem firmy, která se zabývá analýzou fotbalových dat, potažmo datovým skautingem. (Reportér)

Belmondo a sport. Zesnulá herecká superstar měla blízko k boxu i dalším sportům. (Deník N)

Fotbalová sezona se řítí vpřed, v sobotu nás čeká ligový šlágr Plzeň-Sparta, v úterý se rozehraje skupinová fáze Ligy mistrů. Pořád je na co se těšit, tak si to společně užívejme!

Luděk Mádl.

Reklama

Související témata:

Doporučované