Hlavní obsah

Sportovci tvrdě proti olympijskému výboru: V Tokiu se podvádělo

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sněmovní podvýbor pro sport v úterý řešil olympijský let Praha-Tokio, při kterém se nakazilo několik členů výpravy. Sportovci přišli s vážným obviněním, že se manipulovalo se zasedacím pořádkem v letadle.

Článek

Atmosféra na úterním jednání sněmovního podvýboru pro sport, který projednával let sportovců do Tokia, byla bouřlivá. Přítomní sportovci přišli s vážnými obviněními proti olympijskému výboru. Údajně se podvádělo se zasedacím pořádkem.

„Potvrdilo se, že ne úplně vše bylo v pořádku. Konkrétně se to týkalo seating listu, o kterém jsem mluvil již dříve. Zaznělo tam, že se podvádělo se seating listem? Ano. Řekli to účastníci letu,“ řekl po jednání předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Na jednání byl přítomný například trenér Simon Nausch nebo volejbalistka Barbora Hermanová.

Že tyto informace ze strany sportovců skutečně padly, potvrdili Seznam Zprávám také další účastníci jednání, poslanec Jan Birke a předsedkyně podvýboru Věra Procházková. Sami sportovci po jednání nechtěli nic komentovat.

Během letu Praha-Tokio se nakazilo několik sportovců koronavirem. Kvůli tomu nenastoupili do turnajů vůbec, nebo jen částečně. A měli i finanční škodu, kterou teď chtějí vymáhat. Již dříve se objevily informace, že ČOV nahlásil po příletu jako rizikové kontakty jiné osoby, než ve skutečnosti měl.

Vyšetřování celé události ze strany Českého olympijského výboru poslanci z podvýboru zkritizovali. „Výbor považuje přednesené informace o cestě na olympijské hry v Tokiu, kde se nakazili sportovci a doprovod covidem-19, a následné vyšetření této události za nedostatečné,“ citovala z usnesení poslankyně Procházková.

Byla to chvílemi vypjatá diskuze.
Věra Procházková, poslankyně

Potvrdila také, že jednání neprobíhalo v klidné atmosféře. „Byla to chvílemi vypjatá diskuze a z toho vyplývá jeden z bodů, kdy žádáme olympijský výbor, aby s těmi sportovci komunikoval a vyjasnili si některé věci, protože to je slovo proti slovu,“ dodává poslankyně.

ČOV: Vše bylo v pořádku

Předseda ČOV Kejval nařčení odmítl. „To jsem byl asi na jiném jednání. Řekli, že je možné, že něco takového bylo a že je podezřelé, že mezi 8 určenými nebyl jediný sportovec,“ řekl Kejval.

Výkonný výbor Českého olympijského výboru v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že výbor během letu zajistil dostatečně opatření proti covidu-19. Došel tedy k úplně opačnému závěru, než teď tvrdí sportovci. Některá opatření údajně zavedl i nad nutný rámec.

Výkonný výbor pověřil Kejvala, ať nadále jedná o možnostech podpory sportovců, kteří měli pozitivní test. „Velmi si vážíme kroku našeho dlouholetého partnera ČEZ, který všem nakaženým sportovcům poskytne nadstandardní finanční podporu. Hledáme i další způsoby, jak je podpořit v další kariéře,“ dodal Kejval.

Seznam Zprávy se na tiskové konferenci ptaly, zda už ČOV ví, kdo byl pacientem nula. Šéflékař Českého olympijského týmu Jiří Neumann řekl, že zatím ne.

„Jediným stoprocentním důkazem je takzvaná genová sekvence. Do tohoto okamžiku se nám podařilo získat oficiální cestou to, že se jednalo o variantu delta. V případě, že genová sekvence nebude, nelze označit pacientem nula prvního pozitivně testovaného,“ řekl Jiří Neumann.

Reklama

Doporučované