Hlavní obsah

Za „covidový let“ do Tokia nemůžeme, zjistil olympijský výbor

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Výkonný výbor Českého olympijského výboru došel k závěru, že ČOV zajistil dostatečně opatření proti covidu-19 během letu Praha–⁠Tokio.

Článek

Český olympijský výbor svolal několik týdnů po konci olympiády v Tokiu tiskovou konferenci do sídla České národní banky po jednání Výkonného výboru Českého olympijského výboru.

Hlavním tématem byl covidový let Praha–⁠Tokio, během kterého se nakazilo mimo jiné několik sportovců koronavirem a měli kvůli tomu zkaženou olympiádu, protože buď nenastoupili do turnaje, nebo jen částečně. Kvůli tomu měli i finanční škodu. Tisková konference začala s dvouhodinovým zpožděním kvůli dlouhému jednání výboru.

Výkonný výbor ČOV přijal 7 závěrů

„Samozřejmě nás všechny mrzí, že si nemohli prožít svůj olympijský sen. Všem sportovcům a trenérům, kteří onemocněli nebo se museli vypořádat s karanténou, jsem zaslal osobní dopis a požádal jsem je o setkání, abychom si se šéfem výpravy Martinem Doktorem mohli vyslechnout jejich pohled na věc ještě s odstupem,“ uvedl Jiří Kejval, předseda ČOV.

Výkonný výbor ČOV zároveň na základě všech dosud předložených odborných zpráv a informací konstatoval, že ČOV postupoval v přípravě a zajištění opatření proti covidu-19 dle požadovaných norem, a v některých případech nad jejich rámec.

Výkonný výbor pověřil Kejvala, ať nadále jedná o možnostech podpory sportovců, kteří měli pozitivní test. „Velmi si vážíme kroku našeho dlouholetého partnera ČEZ, který všem nakaženým sportovcům poskytne nadstandardní finanční podporu. Hledáme i další způsoby, jak je podpořit v další kariéře,“ dodal Kejval.

Stále se neví, kdo byl pacient nula

Seznam Zprávy se na tiskové konferenci ptaly, zda už ČOV ví, kdo byl pacientem nula. Šéflékař Českého olympijského týmu Jiří Neumann řekl, že zatím ne.

„Jediným stoprocentním důkazem je takzvaná genová sekvence. Do tohoto okamžiku se nám podařilo získat oficiální cestou to, že se jednalo o variantu delta. V případě, že genová sekvence nebude, nelze označit pacientem nula prvního pozitivně testovaného,“ řekl Jiří Neumann.

Závěry Výkonného výboru ČOV ze 6. září 2021

  • VV ČOV na základě všech doposud předložených odborných zpráv a informací konstatuje, že ČOV postupoval v přípravě a zajištění opatření proti covidu-19 dle požadovaných norem, a v některých případech nad jejich rámec.
  • VV ČOV se připojuje k podpoře sportovců zasažených onemocněním covid-19 během konání OH Tokio 2020 a pověřuje předsedu ČOV Jiřího Kejvala v pokračování jednání o všech možnostech jejich podpory v další kariéře.
  • VV ČOV se ohrazuje proti zveřejněným, zavádějícím a nepodloženým tvrzením o údajném podvodu při odevzdání blízkých kontaktů či nesprávným informacím o kapacitě charterového speciálu. Tato sdělení poškozují Český olympijský výbor a sport jako celek.
  • VV ČOV bere na vědomí zprávu šéflékaře MOV Richarda Budgetta o tom, že ČOV v Japonsku vyhověl všem požadavkům a komplexně spolupracoval při řešení nákazy v týmu.
  • VV ČOV vyjadřuje podporu předsedovi ČOV Jiřímu Kejvalovi a oceňuje práci týmu šéfa výpravy Martina Doktora při přípravách i v průběhu olympijských her v Tokiu.
  • VV ČOV pověřil šéflékaře ČOT Jiřího Neumanna ustanovením rady expertů, která připraví podmínky testování, přípravy a průběhu přesunu sportovců na ZOH v Pekingu 2022.
  • VV ČOV vyzývá možné a dosud neočkované účastníky zimních olympijských her v Pekingu, aby zvážili očkování a podstoupili jej jako preventivní krok v dostatečném předstihu před ZOH. Zároveň respektuje etickou stránku, která nedovoluje očkování nařídit.

Zdroj: Český olympijský výbor

Šéfovi Národní sportovní agentury Filipu Neusserovi doteď chybí, že se Český olympijský výbor sportovcům neomluvil.

„To je to nejdůležitější, co by mělo být ze strany ČOV, nějaká pokora a omluva těm sportovcům. Já si žil svůj olympijský sen a vím, jaká to je tragédie. A neumím si představit, že přijedu na olympiádu a strávím 14 dní v jedné místnosti,“ řekl v pátek Seznam Zprávám Filip Neusser.

Hygiena zatím neřekla, kdo byl během letu pacientem nula.

Chceme kompenzace

O kompenzace plážových volejbalistů kvůli zpackanému startu na olympiádě usilují hned dvě instituce. Český volejbalový svaz a agentura Sportfin. Kompenzace chtějí vyjednat s Českým olympijským výborem a věří v dohodu.

O kompenzacích jednají s Českým olympijským výborem plážoví volejbalisté jako tým. Jde tedy o beachvolejbalisty Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera, ale také o jejich trenéra.

Ondřej Perušič se nakazil při letu do Tokia koronavirem, musel do izolace, a volejbalisté tak nestihli původní start ve své disciplíně. „Na jedné straně jsou primární smlouvy s našimi sponzory, kde jsme měli nějaké dohodnuté podmínky za umístění na olympiádě, což tímto padá. Na druhé straně jsou tam škody vzhledem k zastřešujícím organizacím. Kompenzace pro nás není hlavní věc, hlavní věc je, že se stala sportovní tragédie,“ popisoval problém v srpnu zástupce agentury Sportfin Martin Lébl.

Reklama

Doporučované