Hlavní obsah

Ropa je nejdražší za poslední čtyři měsíce. Cenu šroubují útoky v Saúdské Arábii

K útoku na ropná zařízení se přihlásila jemenská povstalecká skupina.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sobotní útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii vyhnaly cenu ropy až o 19 procent. Země chce produkci co nejrychleji obnovit, návrat do normálu ale může trvat několik týdnů.

Článek

Severomořská ropa Brent vystoupala o 19 procent na 71,95 dolarů za barel a americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 15 procent na 63,34 dolarů za barel. Jak uvedla britská BBC, ceny následně mírně poklesly po oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, jestliže to bude potřeba.

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z zodpovědnosti obvinil Írán a na twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco. Kromě těžby ropy útoky podle ministra energetiky Abdalazíze bin Salmána omezily také těžbu plynu.

Jeho produkce se snížila asi o dvě miliardy krychlových stop denně (56,6 milionu krychlových metrů). List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného úředníka ze Saúdské Arábie uvedl, že země hodlá dnes obnovit třetinu ze ztracené produkce. Návrat do normálu by ale mohl trvat až několik týdnů.

Reklama

Doporučované