Hlavní obsah

Ropa v oceánech má na ryby stejný vliv jako alkohol na lidi. Žene je do zkázy

Korálové rybky ohrožuje ropa ve voděVideo: Reuters

 

Reklama

Riziko vzniká nejen pro samotné ryby, ale i pro korálové útesy. Špatná rozhodnutí vlivem ropy by mohla znamenat smrt pro všechny z nich.

Článek

Ropa dokáže v oceánech negativně ovlivnit chování korálových rybek a následně ohrozit jejich přežití. A to už velmi malé množství - mezinárodní tým vědců uvedl ve studii, že chování změnilo už několik kapek ropy v bazénu olympijských rozměrů. Tým zkoumal reakce šesti druhů ryb během prvních tří týdnů života. „Naše rybky vystavené ropě nedělaly dobrá rozhodnutí," řekla BBC spoluautorka studie, doktorka Jodie Rummerová z Univerzity Jamese Cooka.

„Snažily se usadit na otevřeném moři nebo hromadě mrtvých korálů. Při simulovaném útoku predátora byly rybky pomalé a neuhýbaly správným směrem. Odlehčeným způsobem by se to dalo přirovnat ke stavu, kdy je člověk opilý," dodala.

Studie tak poukazuje nejen na rizika, která takové chování přináší pro populace ryb, ale i pro korálové ekosystémy. Za posledních 35 let dle odhadů zaniklo až 19 % korálových útesů. Děje se tak hlavně kvůli průmyslové činnosti, mimo jiné i úniku ropy do vod. Velký bariérový útes přišel jen v roce 2016 o 35 % korálů, které ho tvoří.

Ryby zmatené ropou si na její účinky nezvykají, naopak, podle Rummerové se následky s časem zhoršují. Se stavem opilosti má jejich stav tedy společné jen zpomalené reakce, špatná rozhodnutí a potenciální možnost úmrtí.

Video: Největší korálový útes na pobřeží Austrálie ztrácí barvu nejvíce za poslední dva roky

Největší korálový útes na pobřeží Austrálie ztrácí barvu nejvíce za poslední dva roky.Video: Kamila Bejlková

Reklama

Doporučované