Hlavní obsah

Ropná skvrna z íránského tankeru nejspíš zasáhla i japonské pobřeží. Čína plánuje vrak vytáhnout

Ropa z íránského tankeru nejspíš zasáhla japonské pobřežíVideo: Reuters

 

Reklama

Ropný tanker se začátkem ledna srazil s nákladní lodí ve Východočínském moři. Obyvatelé japonského ostrova hlásí, že se ropa dostala až na jeho pobřeží. Čína zvažuje vrak vyzdvihnout.

Článek

Ropa uniklá z potopeného íránského tankeru se pravděpodobně dostala na jižní pobřeží Japonska. Informovala o tom japonská pobřežní stráž. Tanker se 6. ledna srazil s čínskou nákladní lodí ve Východočínském moři. Než se potopil, týden hořel. Loď převážela z Íránu do Jižní Koreje 136 tisíc tun ropného kondenzátu.

Menší ropné skvrny na pobřeží japonského ostrova Amami Ošima nahlásili úřadům místní obyvatelé. Místo leží přibližně 400 kilometrů jižně od ostrova Kjúšú.

Čínská vláda se nyní snaží odstranit ropnou skvrnu, kterou způsobila vylitá ropa v moři. Zvažuje tak vyzdvižení vraku. To jí ale komplikuje fakt, že podle čínského ministerstva dopravy v tankeru ještě zůstalo 1900 tun tuhého paliva a neurčité množství ropného kondenzátu. Odborníci varují, že by mohlo dojít ke vznícení ropy a následně k výbuchu. Čína na průzkum vraku vyslala robotickou ponorku do hloubky 115 metrů.

„Vláda úzce spolupracuje s místními úřady a společně se snaží zjistit rozsah (ropných skvrn) a jejich původ,” řekl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. „Děláme vše, co je v našich silách. Vyslali jsme pobřežní stráž (aby skvrny odstranila),” dodal.

Není jasné, kolik ropy a kondenzátu za týden shořelo a jaké množství uniklo po ponoření tankeru do vody. Odborníci se obávají, že závažnější ekologické škody může způsobit přepravovaný ropný kondenzát - je toxičtější než ropa, má nižší hustotu a je podstatně výbušnější. Může vytvořit toxický „mrak” pod hladinou, který z mořského povrchu lidské oko nezaznamená.

K explozi a potopení tankeru došlo podle organizace Greenpeace v „důležité zóně tření ryb”, která slouží jako zimoviště některých druhů a migrují přes ni i velryby.

Reklama

Doporučované