Hlavní obsah

Pravidla pro roušky a respirátory zpřísňují: Nově povinně i na ulici a v práci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda zpřísnila podmínky toho, kde všude je nutné mít nasazenou ochranu úst a nosu. V zásadě ji lze sundat pouze doma nebo v přírodě. Látkové roušky jsou od března nedostačující, tedy zakázané.

Článek

Dosud platilo, že pokud nejdete zrovna po nějaké rušné ulici, kde jste blízko ostatních, nemusíte mít roušku či respirátor nasazený. Od 1. března se však pravidlo mění.

V zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku. Pokud budete mimo obec, tedy už někde v přírodě, můžete ji odložit. Ovšem pokud nejste zároveň „v blízkosti lidí, kteří s vámi nežijí ve stejné domácnosti“.

Změna přichází také na pracovištích. V zaměstnání musí mít roušku nebo respirátor všichni, kdo nemají to štěstí, že jsou sami v místnosti. A nebo na home office. Je povinná chirurgická rouška nebo respirátor. Ochranné prostředky musí zaměstnancům podle mimořádného opatření ministerstva zajistit zaměstnavatel, dostatek na každou směnu.

Tam, kde lidé musejí mít respirátor - například v hromadné dopravě nebo obchodech, tak i zaměstnanci tam musí mít respirátor nebo nanošátek odpovídající kvality.

Už dříve ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že jako náhradu respirátoru už nebude možné od 1. března používat dvě chirurgické roušky přes sebe. Kritizovali to někteří odborníci. Podle ministra se jednalo jen o dočasné opatření, než si lidé respirátor opatří.

A jen tedy pro úplnost: Zakázané jsou od pondělí všechny podomácku vyrobené látkové roušky. To už Blatný avizoval dříve.

Vláda také v pondělí schválila, že Správa státních hmotných rezerv vydá 7,5 milionu roušek pro osoby v nouzi. Vydávají je potravinové banky, kde si může člověk vyzvednout balíček s padesáti kusy.

Reklama

Doporučované