Hlavní obsah

Kdy zavřeme školy? Až na semaforu skočí červená, popsal ministr

Tisková konference ministra školství.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V noci na úterý dostali první ředitelé škol v Česku manuál k provozu za epidemie koronaviru. Do začátku školního roku zbývají dva týdny.

Článek

Ministr školství Robert Plaga uvedl, že školy by měly vyučovat v co možná nejběžnějším režimu. Nepočítá se s omezením počtu tříd nebo potvrzením žáků o bezinfekčnosti. „Nejsou žádná pravidla pro rozdělení vstupu žáků do škol, je tam volný režim,“ uvedl Plaga.

Školy by ale měly častěji větrat a dodržovat zvýšené hygienické standardy, zejména v jídelnách. Školní výlety nebo školy v přírodě nebudou zakázány, ale budou záležet na aktuální epidemiologické situaci.

Ve vnitřních prostorách škol mimo třídy bude povinné nošení roušek. „Ve třídách nebude rouška povinná, zejména na prvním stupni by to mělo dopad na kvalitu výuky. Ale budu povinné na chodbách, ve frontě na výdej jídla. Pokud začne žák obědvat, roušku sundá, pak ji zase nandá,“ popsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Manuál obsahuje mimo jiné také návod pro postup škol v případě, že by některý ze žáků měl příznaky nákazy koronavirem či se u něj nákaza potvrdila. O opatření bude rozhodovat hygiena, kvůli jednomu nakaženému nepůjde automaticky do karantény celá škola nebo třída. „Může být vyhodnocen kontakt se třemi nebo čtyřmi žáky,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Pokud nebude mít příznaky, může se nakažený žák po 10 dnech vrátit do školy bez testu.

Pokud má škola dostatek místa a personálu, měla by zajstit, aby se děti co nejméně potkávaly v družině či jídelně. „Je-li to možné, školy by měly vytvářet co nejvíce homogenní skupiny. Ale je to jen doporučení, družiny jedou bez omezení,“ uvedl Plaga.

Školy se zavřou při červené na semaforu

Podle dřívějšího vyjádření ministra školství obsahuje materiál barevně odlišená závazná opatření, doporučení a informativní část. Podle ministra zdravotnictví budou opatření navázána na koronavirový semafor, tedy mapu aktuálního rizika v jednotlivých okresech. „Neděláme plošná restriktivní opatření, bude záležet na místní a republikové situaci,“ uvedl Vojtěch.

Při prvním, tedy zeleném stupni nebezpečí by školy měly podle doporučení ministerstva omezit ve škole pohyb osob zvenčí, například rodičů. Při žlutém stupni nebezpečí by se měly omezit aktivity, které nejsou nezbytně nutné ke vzdělávání. Při nehorším, červeném stupni by mohlo dojít i k uzavření školy a distančnímu vzdělávání.

Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha už neplatí, že by všichni starší lidé byli automaticky riziková skupina. Nepočítá se s tím, že by starší učitelé jako riziková skupina od září neučili. Podle ministra školství mohou používat ochranné pomůcky a případně dodržovat větší distanc od žáků.

Výuka bude povinná i pro žáky s oslabenou imunitou nebo pro žáky žijící s někým z rizikové skupiny. Pokud do školy nepřijdou, budou muset mít standardní omluvenku.

Manuál obsahuje mimo jiné doporučení České školní inspekce pro učitele, jak od září přistupovat k rozjezdu výuky a jak podpořit děti, které mají ve znalostech z minulého školního roku velké mezery. Dokument také podle něj obsahuje informaci, že by školám měli s doučováním dětí pomoci vysokoškolští studenti z pedagogických fakult.

Kvůli pandemii koronaviru byly školy část druhého pololetí uplynulého školního roku zavřené. První manuály k ochraně proti koronaviru obdržely v dubnu a fungovaly podle nich po svém částečném znovuotevření do konce školního roku. Docházka byla do té doby dobrovolná a děti se mohly učit i z domova. Základní školy měly v minulém školním roce zhruba 953 000 žáků a střední školy 424 000. Podobné množství jich zřejmě budou mít i v nadcházejícím roce.

Reklama

Doporučované