Hlavní obsah

Roušky s sebou. FlixBus zahustí linky do Liberce a obnovuje další spoje

Foto: Seznam.cz

FlixBus se stejně jako další dopravci vzpamatovává z dopadů epidemie.

Reklama

Autobusový dopravce oznámil změny, které souvisí s novými jízdními řády, ale také s koronavirovou epidemií.

Článek

Koronavirus a obměna jízdních řádů s koncem prázdnin dají novou podobu některým klíčovým linkám autobusového přepravce FlixBus.

Zelený dopravce a ostrý konkurent Jančurova RegioJetu zahustí provoz mezi Prahou a Libercem, kam pustí o 70 procent spojů týdně víc. Prakticky to znamená, že mezi metropolí a severem Čech bude jezdit až 27krát denně, oznámila firma v tiskové zprávě.

Provoz posiluje také na linkách do Českého Krumlova a mezi Prahou, Mostem a Chomutovem.

Jen v rouškách

I nadále ale bude cestující i posádky autobusů ovlivňovat koronavirus. „Na palubě našich autobusů zůstávají v platnosti bezpečnostní opatření tak, abychom zajistili bezpečný provoz a chránili naše zákazníky i řidiče. V souladu s nařízením vlády by měly být roušky od 1. září znovu povinné i během meziměstské přepravy na celém území republiky. Na většině mezinárodních spojů FlixBusu tato povinnost nepřestala platit ani v létě,“ uvedla za firmu Martina Čmielová.

Jak překonat koronavirus? Videorozhovor s Pavlem Steinerem:

Rozhovor s majitelem firmy Umbrella Mobility Pavlem Steinerem.Video: Seznam Zprávy

Roušky musí používat všichni dopravci, například vlakový přepravce Leo Express oznámil, že je bude cestujícím dávat k jízdence.

Odbavení u FlixBusu probíhá přes mobilní telefony a digitální snímač. „Řidiči cestujícím připomínají nutnost dodržovat při nástupu do autobusu patřičné rozestupy. Dezinfekce a větrání vozidel po každé jízdě probíhá podle pokynů pro dezinfekci dle předpisů a nařízení Světové zdravotnické organizace,“ doplnila Čmielová.

Umbrella Mobility

- Společnost Umbrella Mobility zastřešuje celkem čtyři značky – Umbrella Coach & Buses, Umbrella City Lines, Umbrella Holiday a Umbrella Yacht.

- Kromě autobusů pro FlixBus nabízí i zájezdové služby a zabývá se také pronájmem lodí.

- V celoevropském měřítku je jedním z největších dopravců pro FlixBus.

- V Česku a Německu skupina zaměstnává více než 400 lidí a její roční obrat převyšuje 1 miliardu Kč.

Koronavirus dopravcům nepřidělal jen starosti s rouškami a dezinfekcí, především je v jarním měsících úplně odstřihl od tržeb a zákazníků. Tržby se během dubna propadly prakticky na nulu u všech firem v oboru.

Pavel Steiner, majitel společnosti Umbrella, která pro FlixBus v Česku a Německu jezdí, před pár dny Seznam Zprávám řekl, že v současnosti hledá další možnosti, jak dostat znovu autobusy na silnice. Aby nestály, poslal v Německu některé do měst jako linkové spoje. „V Německu jsme vyhráli tendr na provozování městské a příměstské dopravy,“ řekl Steiner. Městské autobusy Umbrelly vyjely už v Hamburku a v dalších městech na severu Německa. „Je to celkem 24 autobusů a smlouva je podepsána na deset let,“ upřesnil Steiner. „Za červenec a srpen máme lepší čísla, než jsme čekali. Jen je škoda, že se to od září kvůli vládním omezením opět mírně utlumí,“ očekává.

Reklama

Doporučované